Krajnji rok 17. jun

Evropska telekomunikaciona komisija je odredila 17. jun kao krajnji rok za završetak procesa digitalizacije na Kosovu. Iz Nezavisne komisije za medije ističu da ovaj rok neće biti ispoštovan.

Kosovo kasni sa sprovođenjem procesa digitalizacije, odnosno sa prelaska sa analognog na digitalni signal emitovanja TV programa. Nezavisna komisija za medije izradila je strategiju za digitalizaciju, a da bi se ovaj proces sproveo potrebno je da Vlada Kosova narednih dana usvoji set medijskih zakona koji će služiti kao osnova za njegovu primjenu.
Predsjedavajući Nezavisne komisije Adnan Merovci napominje da je pored usvajanja zakona neophodno i angažovanje i drugih institucija.
"Apelujem na nadležne institucije, vladu i skupštinu, da ovaj zakon što prije usvoje, jer je to naša obaveza, pošto moramo da poštujemo međunarodne standarde“ rekao je Merovci i podsjetio da je 17. jun posljednji rok nakon koga se prekida sa emitovanjem analognog signala u ovom regionu.
On je izrazio očekivanje da će Vlada Kosova uspjeti da prolongira proces digitalizacije.
"Mi nećemo stići da digitalizaciju uradimo u tom roku i mislim da nije smak svijeta ako to ne uradimo. Nadam se da će ovaj rok uz pomoć naše i vlada u regionu moći da se prolonigira."
Televizije koje trenutno imaju dozvolu za rad, a nemaju zemaljsku frekvenciju su RTK2 i Klan, ali će po riječima Merovcija digitalizacijom i ova dva kanala TV signalom pokrivati čitavu teritoriju Kosova.
Sistem inženjer RTK2, Aleksandar Bojanić, kaže da srpski kanal u okviru javnog servisa Kosova spremno dočekuje proces digitalizacije.
"Mi smo spremni za digitalizaciju. čekamo dodjelu digitalnih frekvencija. Pustili smo test signal i trenutno se 15 kilometara oko Goleša vidimo. Svi koji imaju digitalni resiver i digitalni TV prijemnik mogu nas pratiti"
Proces digitalizacije će do 17. juna biti završen u svim evropskim zemljama.