Stotinjak veterana bivše Oslobodilačke vojske Kosova nasilno je ušlo u krug zgrade Vlade i Skupštine.

16:36 Završen je protest stotinjak veterana bivše Oslobodilačke vojske Kosova ispred zgrade Vlade. 

Tokom protesta došlo je do sukoba sa policijom kada su veterani nasilno ušli u krug zgrade Vlade i Skupštine. 
Oni zahtijevaju objavljivanje popisa veterana, što je trebalo napraviti Vladina komisija kako bi što prije počela isplata njihovih penzija i drugih beneficija predviđenih zakonom.
Veterani se također protive osnivanju specijalnog suda koji će se baviti ratnim zločinima tokom i neposredno nakon rata na Kosovu.
Demonstranti su najavili da će nastaviti sa protestima ako Vlada ne održi obećanje.     
"Tražimo od Komisije za verifikaciju statusa veterana da nas informira dokle su stigli s procesom utvrđivanja i kada će biti objavljene konačne liste. Ostat ćemo ovdje i čekati sve dok nam ne kažu šta se dešava i kada je krajnji rok za objavljivanje lista veterana OVK-a", kazao je tokom protesta Xhevdet Qeriqi, čelnik Odbora za zaštitu prava boraca OVK-a.
Situacija ispred Vlade Kosova je postala napeta jer su mnogi pripadnici Veterana UÇK-a ušli u dvorište vlade a sada žele ući i u samu zgradu. Reagovala je specijalna jedinica, koja pokušava da kontroliše situaciju.

12:36 Situacija ispred Vlade Kosova je postala napeta jer su mnogi pripadnici Veterana UÇK-a ušli u dvorište vlade a sada žele ući i u samu zgradu. Reagovala je specijalna jedinica, koja pokušava da kontroliše situaciju.

Desetine veterana okupilo se na trgu "Zahir Pajaziti" kako bi se uputili prema Vladi Kosova sa zahtjevom da se objavi lista veterana. Inače, ovi protesti su sazvani od predsjedavajućeg Vijeća veterana Xhevdeta Qeriqija.

U ovim trenucima demonstranti čekaju povećanje broja veterana i odlazak pred Vladom.

Također je najavljen i dodatni zahtjev kojim se protivi stvaranje Specijalnog suda. Mnoge policijske snage su se okupili ispred Vlade kako bi zaštitli objekat od eventualne eskalacije situacije. Ali to nije zaustavilo veterane koji pokušavaju ući u vladu.

Stanje je napeto i prijeti opasnost od eskalacije. Čak i veterani kažu "Da se nisu borili za vlast nego za narod".  Demonstranti ne žele čuti o policiji i njihovi zahtjevi su da uđu u zgradu Vlade Kosova.


Veteranët hynë në Qeveri by GazetaExpressTV
Ky është momenti kur veteranët hynë me forcë në... by GazetaExpressTV /Zeri/