Od tri do dvadeset eura

Troškovi se razlikuju u zavisnosti da li neko radi ili ne, odnosno finansijski zavise od porodice. Od tri do dvadeset eura je iznos koji mladi na Kosovu dnevno troše.

U svojoj nedjeljnoj rubrici "VOX" Radio Slobodna Evropa donosi razmišljanja mladih o tome koliko troše i gdje najviše troše novac.

Adonis Reka, mladić iz Prištine, nezaposlen, kaže da pokušava da mu troškovi budu manji, jer novac dobija od porodice.

"Moji troškovi su različiti iz dana u dan. Ne trošim više od pet eura dnevno. Kafa, hrana i cigarete su moji dnevni zahtjevi", kaže Adonis.

Za mlade ljude koji rade troškovi su veći.

Drilon Potera govori o svojim troškovima koji se kreću i do 15 eura dnevno.

"S obzirom da sam zaposlen, onda su i dnevni troškovi veći. Tokom radnih dana mogu potrošiti od 10 do 15 eura, u zavisnosti od dana i obaveza koje mogu imati. U petak i subotu, kada obično izlazim sa prijateljima, troškovi su veći od 15 eura. Nedjelja je dan odmora i troškovi su gotovo minimalni", kaže Drilon.

Mladi govore o tome da novac najviše troše u kafićima.

Koliko mladi troše?

Glavni grad Kosova, Priština, poznat je kao grad pun restorana i kafića.

Gotovo u svakom dijelu Prištine ima lokala u kojima zalaze mladi ljudi. Procjenjuje se da je samo u glavnom gradu oko 400 kafića.

Arlind Sinani, student na Univerzitetu u Prištini, kaže da najveći dio novca troši sa društvom u ispijanju kafa.

"Na kafu trošim najviše novca, negdje oko 10 eura dnevno. Tako i provodimo slobodno vrijeme, po kafićima", kaže Arlind.

Nedovoljni prihodi porodica na Kosovu mladima onemogućuju da troše novac onoliko koliko im je potrebno za njihove potrebe.

Ariana, mlada djevojka iz Prištine, kaže da nema mogućnosti da dnevno potroši više od pet eura.

"Moji troškovi su znatno manji od potreba. Trudim se da ne trošim previše i samo na osnovne potrebe. Dnevno trošim ne više od pet eura, hrana i možda kafa, al ne više", govori ona.

Novac koji mladi troše dnevno, diktiraju i cijene potrošačkih proizvoda, koji se na Kosovu procjenjuju da su visoke i dosljedno iz mjeseca u mjesec bilježe porast.

Ovo poskupljenje, kaže Liridon Gashi, onemogućuje im da imaju manje dnevne troškove. On dodaje da je nemoguće živjeti sa malo novca.

"Povećanje cijena potrošačkih proizvoda je u stalnom porastu i veoma je teško imati male troškove", podvlači Liridon.

Niske plate na Kosovu, također spriječavaju bolji životni standard.

Podaci Agencija za statistiku Kosova pokazuju da je prosječna neto plata u javnom sektoru na Kosovu 441 euro, dok prema ekonomskim organizacijama, prosječna plata u privatnom sektoru je oko 230 eura.

Anketa o potrošnji domaćinstava za 2013. godinu pokazuje da je potrošnja po glavi stanovnika u 2013. godini bila 1.402 eura, gdje proizilazi ne više od 116 eura mjesečno, dok je potrošnja po domaćinstvu bila 7.625 eura, što je 635 eura mjesečno.