Eksplicitno se ne spominje, ali se podrazumjeva

Ministar evrointegracija Bekim Çollaku izjavio je da se srpsko priznanje nezavisnosti Kosova podrazumjeva.

On je naveo da to jasno pokazuju dogovori postignuti u Briselu, kao i da Beograd zna da Zajednica srpskih opština neće imati izvršna ovlašćenja.
"Nigdje ne piše da će asocijacija imati izvršna ovlašćenja. Zato, tako nešto može biti samo želja ili obična unutarpolitička izjava srpskih zvaničnika. Međutim, i oni vrlo dobro znaju da Asocijacija neće imati izvršna ili zakonodavna ovlašćenja, jer bi se pretvorila u monstrum tijelo koje bi manje ili više ličilo na Republiku Srpsku", rekao je Çollaku. 
Çollaku je dodao da se tako nešto neće dogoditi, jer je neprihvatljivo za Kosovo i iznad svega za posrednike EU i međunarodne faktore. 
On je dodao da Kosovo, kada je riječ o Zajednici srpskih opština, neće prihvatiti ništa više od dogovorenog u Briselu. 
"To (priznanje nezavisnosti Kosova) se eksplicitno ne spominje, ali se podrazumjeva po prirodi razgovora i sporazuma postignutih u Briselu", izjavio je Çollaku za albanski program njemačkog radija Deutsche Welle. 
Prije izbora na dužnost ministra evropskih integracija, Çollaku je bio prvi savjetnik tadašnjeg premijera Kosova Hashima Thaçija i bio je dio kosovske delegacije u svim susretima koje su premijeri Kosova i Srbije imali do sada. 
Prema njegovim riječima, i Kosovu i Srbiji i Evropskoj uniji je jasno da su dobrosusjedski odnosi obavezan preduslov za svaku državu koja teži učlanjenju u EU. 
"Nemoguće je da Srbija postane članica EU bez pune normalizacije međudržavnih odnosa s Republikom Kosovo. To znači da će Srbija u određenom periodu biti spremna da prizna normalno funkcionisanje države Kosovo, ne ometajući je kao u prethodnih 15 godina", rekao je Çollaku. 
Ministar u Vladi Kosova je rekao da je najveći dio do sada sporazuma ispunjen. 
"Zaostoja u primjeni sporazuma ima i sa naše ali više sa srpske strane, posebno u rasformiranju ilegalnih i paralelnih struktura Srbije na Kosovu. Posebno bezbjednosnih. Međutim i u toj oblasti su postignuti veliki rezultati. Većina tih struktura je rasformirana. To nisu laki procesi, međutim puna primjena sporazuma iz Brisela nema alternativu", kazao je Çollaku.