Primjena sporazuma

Ministarka za dijalog sa Srbijom Edita Tahiri je najavila da će do 1. okobra, prema sporazumu o pravosuđu između Prištine i Beograda, početi sa radom Osnovni sud i Osnovno tužilaštvo u Mitrovici.

"Što se tiče pravosuđa počela je primjena sporazuma. Otvoren je konkurs i do kraja će se ispoštovati zakoni Republike Kosovo, do polaganja zakletve sudija i tužilaca", rekla je Tahiri za RTK.
I predsjednik Sudskog savjeta Kosova Enver Peci je potvrdio da će sudije i tužioci iz Osnovnog suda, odnosno tužilaštva početi 1. okotobra i potvrdio da će cijeli postupak izbora ići preko Sudskog savjeta Kosova.
"Prema analizama koje smo izvršili konkurs će biti otvoren do 25. maja. Mi smo planirali da do kraja septembra ili početkom oktobra počne sa radom Osnovni sud u Mitrovici", rekao je Peci i dodao da je sporazumom o pravosuđu obezbjeđeno jedinstveno funkcionisanje pravosuđa na cijeloj teritoriji Kosova.
Inače, sporazumom između Beograda i Prištine je dogovoreno da se formira jedan Osnovni sud i jedno Osnovno tužilaštvo za oba dijela Mitrovice, za Leposavić, Zvečan i Zubin Potok kao i za opštine sa albanskom većinom - Vučitrn i Skenderaj (Srbica) i da se primjenjuju zakoni Kosova.
Osnovni sud će imati četiri odjeljenja Osnovnog suda u Zubinom Potoku, Leposaviću, Srbici i Vučitrnu.
Predsjednik Osnovnog suda će biti kosovski Srbin iz Mitrovice, dok će glavni tužilac Osnovnog tužilaštva biti kosovski Albanac.