Integracija u institucije Kosova

Vlada Kosova je saopštila da je danas popodne postignut dogovor o raspuštanju Civilne zaštite Srba na sjeveru Kosova, i daljim mjerama integracije njenih pripadnika.

Dogovor koji su potpisale tri strane, Kosovo, Srbija i EU, podrazumjeva raspuštanje organizacije Srba Civilna zaštita, sa sjevera Kosova, i omogućava njenim pripadnicima da se integrišu u institucije Kosova.
Kosovska ministarka za dijalog Edita Tahiri je izjavila da je dogovor postignut poslije teških i dugih pregovora, zahvalivši se EU za posredovanje kao i Sjedinjenim Američkim Državama na podršci u ovom procesu.
“Postizanje ovog sporazuma je veoma važno jer predviđa gašenje takozvane Civilne zaštite i omogućava integrisanje njenih bivših pripadnika u institucije Republike Kosovo”.
“Proces razgovora je bio dug i težak, trajao je gotovo dvije godine. Zadnja dva mjeseca vodili su se bilateralni pregovori između EU i dvije države”, izjavila je Tahiri dodavši da je sve završeno uspješno potpisivanjem sporazuma između tri strane.
Kako je saopštila Vlada Kosova, sporazum predviđa i “zatvaranje svih objekata, kancelarija, skladišta koje je koristila ova struktura Srba u opštinama na sjeveru Kosova i njihovu predaju institucijama Kosova”. 
“Sporazum se treba sprovesti do 1. septembra 2015. godine”, izjavila je Tahiri.