Mogherini u Prištini: Ovo je značajna godina za Kosovo

Visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbjednost Federica Mogherini danas je u Prištini izjavila da će ovo biti značajna godina za Kosovo jer će tokom ljeta biti potpisan Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s EU.

"Bićemo spremni da potpišemo Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju. Želim da kažem da smo ovdje zajedno da bismo nastavili u potrebnom pravcu sa konkretnim rezultatima", rekla je Federica Mogherini na konferencji za medije sa premijerom Kosova Isom Mustafom.
Govoreći o procesu liberalizacije viza za građane Kosova, ona je navela da se očekuje tehnički izvještaj o procesu liberalizacije i izrazila spremnost da u političkom smislu proces napreduje.
Ocjenila je da je sprovođenje sporazuma o pravosuđu Kosova i Srbije počelo "kako treba" jučerašnjim objavljivanjem konkursa za tužioce i sudije.
Mustafa je rekao da evroatlanska orijentacija predstavlja volju velike većine građana Kosova.
On je kazao da je Kosovo imalo mnogo žrtava i štete tokom rata sa Srbijom, ali da je uprkos tome Kosovo voljno da neposrednim dijalogom rješava problem sa Srbijom i da otvoreno komunicira s  nacionalnim zajednicama na Kosovu.
Mustafa je rekao da je razgovarao sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem i da su obostrano izrazili spremnost da rješavaju problem.
Premijer Kosova je takođe izjavio da su kosovske vlasti za formiranje Specijalnog suda za zločine OVK i da se ne plaše suočavanja sa prošlošću.
Odgovarajući na zahtjev kosovske strane o prisutnosti EU na Kosovu, ona je kazala da EU pozitivno odgovara na zahtjev Kosova da bude prisutnija, a da to potvrđuju i brojne posjete evropskih zvaničnika Kosovu.
"Moja glavna poruka je da budete sigurni da smo tu, da svi zajedno idemo naprijed u pravom pravcu i sa konkretnim rezultatima. Visoko ocjenjujem to da je u fokusu vladinog programa ekonomski razvoj zemlje. To je važno, a naročito za mlade ljude na Kosovu, jer znamo da Kosovo ima najmlađu populaciju i to je šansa i mogućnost, ali i izazov, da se mladima pruži budućnost, obrazovanje i posao. Sigurna sam da na tome možemo zajedno da radimo“, kazala je Mogherini.
Mogherini se u toku dana iza zatvorenih vrata odvojeno sastala i sa predsjednicom Atifetom Jahjaga, liderima opozicionih stranaka, kao i sa srpskim predstavnicima u kosovskim institucijama, zamjenikom premijera Branimirom Stojanovićem, ministrom lokalne samouprave Ljubomirom Marićem, te gradonačelnicima Sjeverne Mitrovice i Gračanice, Goranom Rakićem i Vladetom Kostićem.
Ovi predstavnici Srpske liste još uvijek se nisu vratili u institucije Kosova od smjene Aleksandra Jablanovića, a današnji sastanak održaće se u prostorijama kancelarije EU u Prištini.