Vlade Kosova i Njemačke donijele niz mjera

Štampa njemačkog govornog područja piše o mjerama Berlina i Prištine da zaustave masovni priliv izbjeglica sa Kosova.

Süddeutsche Zeitung iz Minhena u članku pod nazivom "Manji priliv izbjeglica sa Kosova" piše: "Činilo se da se masa ljudi, koja se sa Kosova ulijevala u Njemačku ne može kontrolisati. A onda se odjedanput rapidno smanjila.

"I dok je početkom februara dnevno u Njemačku pristizalo po 1.000 Kosovara - 10. februara bilo ih je čak 1.500 - u međuvremenu je taj broj smanjen na 175 izbjeglica dnevno", izjavio je njemački ministar unutrašnjih poslova Thomas de Maiziere (CDU) nakon susreta u Berlinu sa kosovskim kolegom po funkciji Skenderom Hysenijem.

Vlade obje zemlje su donijele niz mjera kako bi smanjile masovni bijeg sa Kosova. Njemačka je poslala policajce na granicu između Srbije i Mađarske. Prema pisanjima medija, srbijanski policajci bi samo mahnuli izbjeglicama i puštali ih da prođu. Informativna kampanja trebala je da spriječi glasine po kojima Kosovare nakon dolaska u Njemačku kao pozdrav očekuje četverocifrena suma novca. Pored toga ubrzana je procedura vraćanja izbjeglica na Kosovo. Takvi su sigurno uticali na to da se ispravi pogrešna slika o dolasku u Njemačku. Procenat onih koji su uspjeli da ostanu u Njemačkoj je 0,3 posto.

Otvaranje tržišta rada za Kosovare njemački ministar unutrašnjih poslova je odbacio. Šansu u Njemačkoj bi možda mogla imati samo kvalifikovana radna snaga, ali takvi ljudi su potrebni Kosovu. SPD je bila predložila da se dolazak Kosovara u Njemačku između ostalog orijentiše na potrebe privrede.

Njemački šef diplomatije Frank Walter Steinmeier je u ponedjeljak u Berlinu, tokom posjete kosovskog ministra vanjskih poslova Hashima Thaçija, obećao dodatna sredstva od milion eura za projekte reintegracije izbjeglica, vraćenih iz Njemačke ali i za projekte privatnog poduzetništva.