Skandalozno ponašanje medicinskog osoblja

Porodilja Sabile Krasniqi je potvrdila da se u srijedu navečer porodila u hodniku Ginekološke klinike i da se medicinsko osoblje vrlo loše ponašalo prema njoj. Ali, navode nekih medija da je mdicinskim sestrama novorođenče ispalo iz ruku, iz Kliničko univerzitetskog centra Kosova u Prištini poriču.

Nakon sinoćnjeg izvještaja medija na albanskom jeziku, Kliničko univerzitetski centar Kosova je izdao saopštenje za javnost gdje poriče da je osoblju KUCK novorođenče palo iz ruku.

No, porodilja Krasniqi je putem jedne izjave potvrdila da se porodila u hodniku. Ali u ovoj izjavi stoji da je "beba pala na sabah" (fëmija i ka ra në saballuk).

U ovoj izjavi porodilja Krasniqi govori i o pogrdnom riječniku koji je na njen račun upotrebljavan od strane medicinskog osoblja.

"Što se krećeš kao da si kilava" (Qa po ec si e killaft), piše Krasniqijeva u pismu u kojem pojašnjava način ophođenja medicionskog osoblja Ginekološke klinike.

Pročitajte izjavu porodilje.



Međutim, Kliničko univerzitetski centar Kosova je također izdao saopštenje za medije. Oni negiraju da su se ovakve stvari desile, pa čak i optužuju medije za klevetu.

"Kolegijum obavještava medije i javnost da je takva informacija neistinita, klevetnička i da ćemo za ovo priložiti i dokaze, uključujući i fotografiju majke sa zdravom bebom, a također i izjavu pacijentice.

Kolegijum pojašnjava da je pacijentkinja S.K. primljena na kliniku 14.02.2015. godine u 38. nedjelji trudnoće te da je njena trudnoća stalno na odjeljenju praćena.

"Pacijentkinja je sinoć oko 18:00 časova, sa odjeljenja prebačena u salu za porođaje, gdje je konstatovano da su počele porođajne aktivnosti, te je tokom ovog perioda praćena trudnoća od strane ljekarskog osobalja, uključujući i CTG. Tokom prebacivanja pacijentkinje iz sobe za praćenje u salu za porođaje, uz nju je bila babica koja je bila zadužena za prostotije porođajne sale. Porođaj je bio normalan, a specijalista neonatologije je nakon kontrole novorođenčeta izjavio da je beba u potpunosti vitalna. Tako da su i majka i beba u dobrom zdravstvenom stanju zahvaljujući posvećenosti i predanosti zdravstvenog osoblja ginekologije i akušerstva. Zainteresovani mediji mogu posjetiti majku i bebu koje se nalaze na klinici", navodi se u saopštenju, prensoi portal "Express".