Milom ili silom

Belgijski državni sekretar za azil i migraciju Teo Franken izjavio je danas da kosovski emigranti ne ispunjavaju uslove Ženevske konvencije i da će biti vraćeni na Kosovo milom ili silom.

“Mnogi građani Kosova, Albanije i drugih zemalja zapadnog Balkana traže azil i međunarodnu zaštitu, ali im mi ne dajemo zaštitu zato što oni ne ispunjavaju kriterijume Ženevske konvencije. Oni nisu prave izbjeglice, oni su ekonomske izbjeglice i svi kojima bude odbijen zahtjev, biće vraćeni”, tvrdi Franken.
Po broju zahtjeva za azil u Belgiji, Kosovo zauzima peto mjesto, odmah poslije građana Sirije, Iraka, Somalije i Libije. 
Belgijski zvaničnik se nalazi u trodnevnoj posjeti Kosovu, gdje je, kako kaže, došao sa namjerom da odgovori građane Kosova da ne emigriraju u zemlje zapadne Evrope. Prema riječima Frankena, Belgija Kosovo smatra sigurnom zemljom i šanse da njegovi građani dobiju azil u Belgiji su veoma male.
“Poručujem svima njima, Belgija nije zemlja meda i mlijeka. Građani Kosova su prvi u Evropskoj uniji po broju zahtjeva za azil, poslije građana zemalja pogođene ratom. Svaki podnosilac zahtjeva za azil dobija odgovor za najviše 15 dana, mi ćemo specijalnim letovima vraćati emigranti sa Kosova svake nedjelje“, dodaje Franken.
Prošlog meseca Belgija je deportovala sedam građana Kosova. Sekretar Franken kaže da će belgijske vlasti emigrante koji ne dobiju boravišnu dozvolu u ovoj zemlji vraćati milom ili silom.
Ministar unutrašnjih poslova Kosova Skender Hyseni ponovio je sektretaru Frankenu ono što je rekao i drugim predstavnicima zemalja zapadne Evrope koji su došli istim povodom: “Vratite sve ilegalne emigrante”.
Dvojica zvaničnika složili su se da ljudi bježe sa Kosova isključivo zbog loše ekonomske situacije. Franken se za vrijeme boravka na Kosovu sastao i sa ministrom za evropske integracije Bekimom Çolakuom, predstavnicima policije i pogranične kontrole.