Službena putovanja, smještaj, dnevnice...

Poslanici Skupštine Kosova, u poređenju sa vladinim zvaničnicima, ne troše mnogo na službena putovanja, ali što se tiče dnevnica nisu toliko loši.

Poslanici Skupštine Kosova, u poređenju sa vladinim zvaničnicima, ne troše mnogo na službena putovaPored plate i visokih dnevnice poslanika Skupštine Kosova, oni iz  budžeta troše novac i za službena putovanja, gdje pored troškova smještaja, dobijaju i pozamašne dnevnice.

Pitanje službenih putnih troškova je regulisano propisom UNMIK-a, koji nije mijenjan već 10 godina. U njemu su utvrđene kompenzacije dnevnica za svaku državu svijeta.

KosovaLive je uspio osigurati neke podatke iz Skupštine Kosova, na osnovu kojih od jula 2014. godine, kada su položili zakletvu za poslanike pa sve do 25. februara, neki poslanici su ostvarili službena putovanja, gdje su samo za smještaj i dnevnice potrošili 14.302 eura.

Poslanici, osim mjesečne plate od oko 1500 eura, 240 eura mjesečno dobijaju za prisustvovanje plenarnim sjednicama, dnevnice za prisustvo na sastancima komisija, također dobijaju novac za topli obrok i putne troškove, negdje u iznosu od preko 300 eura.

Ovo je regulisano odlukom Skupštine Kosova, kojom se predviđa naknada za putne troškove za učešće poslanika u radu plenarnih sjednica i komisija od 10 eura do 30 kilometara, 20 eura do 60 kilometara i 30 eura za više od 60 kilometara.

Ali, za službena putovanja troškovi su predviđeni propisom UNMIK-a.

Poznato je da su centralne institucije u zemlji stvorene nakon 6 mjeseci blokade, ali za to vrijeme poslanik Xhavit Haliti i poslanica Blerta Deliu su putovali, tokom novembra su učestvovali u radu Parlamentarne skupštine NATO-a u Hagu, Holandija.

Oni su za smještaj za vrijeme putovanja potrošili 567,43 eura, dok su na ime dnevnica uzeli po 395,60 eura, što je ukupno 1.926 eura.

Poslanici Adem Grabovci, Armend Zemaj, Besim Beqaj i Slobodan Petrović, početkom februara otputovali su za Washington na poziv američkog Kongresa da učestvuju u "Jutarnjem doručku"

Tokom ovog putovanja, Adem Grabovci je za smještaj potrošio 619,84 eura, dok je za dnevnice dobio 343,75 eura.

Armend Zemaj je za smještaj potrošio 619,72 eura, a za dnevnice dobio 343,75 eura.

Besim Beqaj, iako je bilo u istom putovanju, na ime smještaja je potrošio 837,05 eura, dok je na ime dnevnica dobio isto - 343,75 eura.

I Slobodan Petrović je za smješta potrošio gotovo jednako kao i Beqaj, 825,00 eura, a za dnevnice dobio 343,75 eura.

Četiri poslanika su na ime dnevnica dobili 1.379 eura, dok su za smještaj potrošili 2.901 euro, što je ukupno budžet Kosova koštalo 4.280 eura.

Delegacija Skupštine Kosova, sastavljena od poslanika Envera Hoxhaja, Teute Sahatqiju i Glauka Konjufce, je od 26-30. januara boravila u Francuskoj, i učestvovala na Prvoj redovnoj sjednici Parlamentarne skupštine Vijeća Europe u Strasbourgu.

Tokom ovog službenog putovanja, prema izvještaju kojeg je pripremila Skupština, na zahtjev KosovaLive, potrošeno je ukupno 3.681 euro, za smještaj 2.165 eura, a za dnevnice 1.516 eura. Ali ono što je primjećeno tokom ovog putovanja jue da je poslanik Enver Hoxhaj potrošio više na smještaj od drugih poslanika, 936,70 eura za smještaj, a na ime dnevnica je dobio 379,04 eura.

Drugi poslanici

Teuta Sahatqija i Glauk Konjufca su potrošili 614 eura na smještaj, a 568,56 eura su dobili za dnevnice.

Čak i ovdje, kao i u slučaju Besima Beqaja smještaj je bio skuplji za Envera Hoxhaja, gdje nije dato objašnjenje zašto je mnogo skuplje nego kod drugih.

16. februara ove godine, poslanica Donika Kadaj-Bujupi i Zenun Pajaziti učestvovali su u Studijskom programu "Liderstvo u digitalnoj ekonomiji" u SAD-u.

Ali o ovom putovanju nisu dati detalji o smještaju poslanika, sem da je na ime dnevnica svako od dnjih dobio po 980 eura, odnosno ukupno 1.960 eura.

10. februara, predsjednik Skupštine, Kadri Veseli, zajedno sa poslanicima, odnosno zamjenicima Xhavitom Halitijem, Sabri Hamitijem i Glaukom Konjufcem su bili u zvaničnoj posjeti Albaniji.

Tokom ove posjete, ima izvještaja samo o troškovima na ime dnevnica od 231,99 eura za svakog ponaosob, ukupno 927,96 eura.

7. februara članovi skupštinske Komisije za ekonomski razvoj, infrastrukturu, trgovinu i industriju, odnosno poslanici Visar Ymeri, Muhamat Mustafa, Raif Qela i Pal Lekaj, učestvovali su na seminaru u Turskoj, zajedno s delegacijama iz balkanskih zemalja, Evropskog parlamenta i Velike narodne skupštine Turske. Na ovom putovanju poslanici su potrošili ukupno 1.345 eura, 734,4 eura za dnevnice i 611,52 eura za smještaj.

I poslanik AAK-a, Daut Haradinaj, je 9. februara ove godine bio u službenoj posjeti Turskoj kako bi prisustvovao sjednici Komisije za pravdu, unutrašnje poslove i saradnju za sigurnost u Parlamentarnoj skupštini procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (SEECP).

On je za ovo putovanje dobio 183,60 eura za dnevnice, ali nema podataka o troškovima smještaja.

Za sve ove troškove za službena putovanja, analitičar Agron Demi, iz Instituta GAP, je za KosovaLive rekao da ono što se ne može opravdati za ova službena putovanja je da isti poslanici koriste pogodnosti za određena službena putovanja po nekoliko puta.

"Ono što nije opravdano je da gotovo isti poslanici imaju koristi od službenih putovanja, te da veoma često ova putovanja ne opravdavaju svrhu posjete i javni interes i u većini slučajeva se drže u tajnosti", rekao je Demi.