Promjena strategije

Lider Demokratske partije Kosova, Hashim Thaçi izgleda da se odrekao ambicije da preuzme mjesto predsjednika zemlje. Bez obzira što je postignut dogovor sa Demokratskim savezom Kosova o zajedničkoj koaliciji, da PDK pripadne mjesto prvog ćovjeka zemlje, Hashim Thaçi pretenduje da se vrati kao premijer zemlje.

Tako su za list na albanskom jeziku "Blic" izjavili izvori unutar PDK. Prema tim izvorima, Hashim Thaçi ovo radi iz dva glavna razloga.

"Prvi razlog je što Thaçi smatra preuranjenom odluku da preuzme mjesto predsjednika Kosova te da ova pozicija, po svemu sudeći, ima vrlo malo vlasti. A drugi razlog je vezan sa vođstvom stranke. Thaçi ne samo da ne vjeruje nikome vođstvo stranke, nego i vidi kao rizik gubitak na izborima, ako on ne bude bio na vrhu PDK-a", rekao je izvor.

Prema ovom izvoru, Thaçi će tražiti od Ise Mutafe da on ode na mjesto predsjednika države, a da se od aprila naredne godine, šef PDK vrati na mjesto premijera. Ako Mustafa ne popusti, onda nije isključena i mogućnost novih prijevremenih izbora.

Zvanično, ni PDK ni LDK nisu potvrdili takvu stvar. Osim toga, zvaničnici obje stranke kažu da imaju dogovor, kojeg će se pridržavati do kraja.

S druge strane, neki zvaničnici LDK su sada već javno izjavili da neće podržati Hashima Thaçija za predsjednika. Poslanici poput Vjose Osmani, Arbena Gashija, Antona Qunija i dr., su već najavili da neće glasati Hashima Thaçija za predsjednika zemlje.

Međutim, premijer Isa Mustafa je prije nekoliko dana izjavio, da će njegova stranka glasati za predsjednika Hashima Thaçija. On je bio uvjeren da će 2016. godine, Hashim Thaçi biti na čelu države.

Sličnog uvjerenja je prije nekoliko nedjelja u intervjuu za list "Blic" bio i potpredsjednik PDK-a, Hajredin Kuçi. On je rekao da sporazum LDK i PDK jasno određuje da Hashim Thaçi postane predsjednik Kosova 2016. godine.

Međutim, iz PDK-a kažu da Thaçi radi na tome da se vrati na mjesto premijera. Hashim Thaçi je prije nekoliko sedmica, kada je premijer Mustafa rekao da neće biti povećanja plata za radnike u javnom sektoru.

Sporazum između PDK i LDK postignut je prije tri mjeseca. Ovaj dogovor je došao pet mjeseci nakon parlamentarnih izbora, u kojem su opozicione stranke stvorile blok, pod nazivom VLAN.

Koalicija PDK i LDK nije baš dobro radila u prva tri mjeseca vlade Isa Mustafe. PDK je bez saglasnosti Mustafe izgleda izabrao direktora PTK, što je dovelo do toga da premijer javno reaguje, izražavajući nezadovoljstvo ovim procesom.

/Gazeta Blic/