Astronomske plate članova Upravnih odbora

Ovog mjeseca očekuje se da će biti kompletirani Upravni odbori nezavisnih institucija koje su pod nadzorom Skupštine Kosova, dok još uvijek ne postoji popis imena koji će imati priliku da zarade od pozamašnih plata za samo jedan sastanak koji mjesečno ovi odbori održavaju, prenosi portal "Infokusi".

Ono što je poznato je da plate koju primaju predsjednici i članovi Upravnih odbora nezavisnih institucija su super visoke, moglo bi se reći potpuno nerazumno, jer se radi o iznosu od više hiljada eura mjesečne plate.

Održavaju jedan sastanak u mjesecu, i primaju mjesečnu platu veću od poslanika, ministara i nekoliko puta više nego predsjednici opština.

Portal "Infokusi" je uspio osigurati spisak mjesečnih isplata u nekim odborima, odnosno, koliko dobijaju predsjednici i članovi odbora najvećih nezavisnih institucija u zemlji.

Na ovom spisku super plata na vrhu se nalazi Centralna banka Kosova, koje plaća predsjednika Upravnog odbora ni manje ni više nego 2.100 eura mjesečno, odnosno 25.200 eura godišnje. Članovi Upravnog odbora CBK se isplaćuju 1.700 eura mjesečno, odnosno godišnje 20,400 eura, prenosi "Infokusi".

Druga na listi super plata je Kosovska agencija za privatizaciju (KAP). Predsjednik Upravnog odbora KAP-a se plaća 1.750 eura mjesečno, 21.000 eura godišnje. Dok članovi primaju 1.500 eura mjesečno po sastanku, a godišnje 18.000 eura, prenosi "Infokusi".

Regulatorna agencija Telekumunikacije je treća na listi sa 1.390 eura mjesečno za predsjednika i 1.300 eura za članove Upravnog odbora.

Nakon toga dolazi Trust penzione štednje koji je poznat kao institucija koja plaća menadžment atronomskim platama u zemlji, dok su plate u Upravnom odboru, 1.250 eura za predsjednika, a 1.070 eura za članove.

Javna Radio Televizija RTK plaća predsjednika Upravnog odbora 860 eura mjesečno, a članove po 750 eura mjesečno.

U KEK-u plata predsjednika odbora je 850 eura, dok plata članova iznosi 750 eura mjesečno. Jednaka primanja su i u Upravnom odboru PTK-a i u odborima drugih javnih preduzeća, stoju u članku objaveljnom na portalu "Infokusi".

Isplate u ovim Upravnim odborima zakonski su priznate kao naknade za rad, ali su Upravni odbori generalno, sami odredili ove super astronomske plate putem propisa koje su izglasali za svoju dobrobit.

/ Infokusi.com /