Vlasti strahuju da će broj žrtava biti veći. Guverner afganistanske provincije je rekao da nisu "vidjeli ovoliko snijega, niti lavina, u posljednjih 30 godina".

Najmanje 186 osoba je poginulo, a više od 100 je povređeno u lavinama izazvanim obilnim snežnim padavinama u Afganistanu, saopštili su danas zvaničnici.
 
Lavine su zatrpale kuće širom četiri provincije na sjeveroistoku zemlje.

Sniježna oluja zatrpava sela i blokira puteve, a očekuje se da će loše vrijeme trajati još dva dana.

Kako je prenijela agencija AFP, strahuje se da će broj žrtava biti i veći.

"Nismo vidjeli ovoliko snijega, niti lavina, u posljednjih 30 godina. Ako vlada ne bude pružila humanitarnu podršku u hrani i mašineriji, ovo će se pretvoriti u katastrofu", izjavio je Rahman Kabiri, guverner provincije Pandžšir, 100 kilometara sjeveroistočno od Kabula, gdje je u posljednja dva dana poginulo 186 osoba, dok je više od 100 povređeno, preneo je Reuters.

Zamjenik direktora afganistanske službe za upravljanje prirodnim nepogodama Mohamad Aslam Sijas izjavio je da je 100 kuća uništeno ili oštećeno u provinciji Pandžšir, javio je AP.

U toj provinciji su zbog neprekidnih sniježnih padavina tokom dva dana blokirane glavne saobraćajnice, pa je spasiocima teško da dođu do zatrpanih sela.

Smrtonosne lavine su zimi česte u planinskim predjelima Avganistana, pa je u jednom takvom događaju 2012. godine na dalekom sjeveroistoku zemlje nestalo 145 ljudi, koji se smatraju mrtvima.

Pogledajte video: