Preporuke Brisela se trebaju ispuniti

Predstavnik Kancelarije EU na Kosovu Thomas Gnocchi (Tomas Njoki) jučer je ocjenio da se ne može predvidjeti kada će proces vizne liberalizacije za Kosovo biti okončan, jer to, kako je rekao, zavisi od vlasti.

"Trend koji smo nedavno vidjeli je zabrinjavajući i to je odnos između migracija i vizne liberalizacije. Kada će proces vizne liberalizacije vremenski biti završen ne možemo raspravljati. Ono je u rukama vlasti, kada oni budu u mogućnosti da finalizuju različite preporuke koje smo predstavili, spremni smo da ispunimo naš dio", kazao je Thomas Gnocchi tokom debate o viznoj liberalizaciji.

Gnocchi, koji je šef političke sekcije Kancelarije EU na Kosovu, podsjetio je na preporuke Brisela koje se odnose na promjene koje treba da se dogode u kosovskom zakonodavnom sistemu i onih koje se tiču sprovođenja preporučenih mjera.

Iz Ministarstva za evropske integracije su poručili da je kosovska vlada spremna da se suoči sa problemima, ali da joj je za to neophodna podrška.

Zamjenik ministra za evropske integracije Ramadan Iljazi rekao je da su u okviru programa koji je usvojila vlada predviđene konkretne mjere za pružanje socijalno-ekonomskih perspektiva radi poboljšanja uslova za zapošljavanje, obrazovanje i zdravstvenu zaštitu.

Zamjenik premijera Branimir Stojanović ocjenio je da je vizna liberalizacija važna, ali da za srpsku zajednicu na Kosovu postoje važniji procesi, kao što je ispunjavanje standarda vezano za proces eurointegracija, od povratka, preko poštovanja vladavine prava do poštovanja imovinskog prava.

Termin vizne liberalizacije označava stepen ispunjenosti standarda jednog društva, smatra novinar Živojin Rakočević ističući da su paradoksalne izjave pojedinih zvaničnika da razlozi masovnog odlaska ljudi sa Kosova leže u nepostojanju bezviznog režima.

Analitičar Nexhmedin Spahiu je kazao da se u pravcu napredovanja u evropskim integracijama ne treba oslanjati na tuđu pomoć, već na sopstvene kapacitete.

"Kosovo može izaći iz problema samo sopstvenim radom, poštovanjem moralnih vrijednosti i investiranjem u obrazovanje, rad, razvoj, ozdravljenjem političke klase koje se može postići samo uklanjanjem virusa korupcije i nepostojanja vizije", smatra analiticar Spahiu.

Debata na temu "Vizna liberalizacija na Kosovu, preduslovi za ovaj proces i u kojoj fazi se trenutno nalazimo", održana je uz podršku Ambasade SAD u Prištini.