Za dva mjeseca Kosovo napustilo više od 40.000 stanovnika

Odlazak građana Kosova ka zemljama EU svakodnevno se nastavlja, dok zvaničnici samo pozivaju građane da ne napuštaju svoja ognjišta.

List "Zëri” piše da vlast ne nudi građanima nikakvu alternativnu mogućnost, a tim povodom objavio je reportažu iz sela podujevske opštine.
Mnoga sela podujevske opštine na Kosovu postaju gotovo prazna, kuće su zaključane, jer većina njihovih žitelja ilegalno migriraju u Evropu, piše ovaj dnevnik.
Žitelj sela Svetla Rexhep Fejzulahu zaključao je kuću i uputio se sa suprugom i petoro djece preko srpsko-mađarske granice da nađe mogućnost boljeg života. 
U reportaži prištinskog dnevnika ukazuje se da su poput porodice Fejzulahu postupile i druge brojne porodice i pojedinci, jer u mnogim kućama gdje je ekipa lista zakucala niko ne otvora vrata. Kažu u većini domova je stavljen katanac. 
I Skender Kutleshi iz sela Dumoš, opština Podujevo, kaže da i ovo selo masovno napuštaju žitelji koji odlaze vani. Ali, kako je rekao, reporterima lista, masovno odlaze i iz drugih sela kao što su Bradaš, Glavnik i Lapaštica. 
"Ovo se nikada ranije nije dešavalo, pa ni onda kada smo 90-ih bježali od srpske policije. Ovo je sve zbog teške ekonomske situacije", rekao je Kutleshi, koji radi kao nastavnik u Osnovnoj školi "Musli Dumoshi" i kaže da su i učionice škole prazne, jer nema đaka. 
Kako je saopštilo Ministarstvo unutrašnjih poslova Kosova, broj lica koja su samo tokom prošle godine tražila politički azil iznosio je 23.000. 
Evropska Kancelarija za azil saopštila je, međutim, da je samo u posljednjih pet godina više od 70.000 stanovnika Kosova tražilo azil u zamljama Evropske unije. 
Mediji gotovo svakodnevno prenose da iz većih gradskih centara poput Prištine, Gnjilana i Uroševca odlazi od 15 do 18 prepunih autobusa ka zemljama EU. 
Opština Priština je saopštila da je samo u prošli petak izdala 1.400 izvoda iz matične knjige rođenih koji su isključivo traženi za odlazak sa Kosova, a u opštini Vučitrn izdato je 890 izvoda. 
Prema pisanju medija od kada je formirana koalicija LDK-PDK za nepunih dva mjeseca sa Kosova je otišlo vise od 40.000 stanovnika. 
Premijer Kosova Isa Mustafa apelovao je juče na stanovnike Kosova da ne napuštaju Kosovo, obećavajući da će Vlada Kosova da se zalaže za otvaranje novih radnih mjesta i da će obezbjediti bolji život na Kosovu, prenijela je RTK.