Utjerivač političkih dugova!!!

"Jedna od najsiromašnijih država u Evropi je željela da izgradi autoput. Podrškom ambasadora Sjedinjenih Američkih Država ugovoreno je da gradnju izvrši američka kompanija "Behtel", projektom koji je bio skup i neisplativ, i koji je koštao 1.3 milijarde dolara. Ono što sve zabrinjava je da autopu Vrbnica - Merdare je prouzrokovao mnogo problema, Chris Dell je tada radio za "Bechtel".

Ovako je počeo istraživačku priču "Foreign Policy" satiričnim prikazom Christofera Della o jednom stripu, "Chief Pimp" u  "The Pimpsons", u kome je prikazan kako uzima novac od američke korporacije "Behtel", kako bi joj pomogao da ugovori posao izgradnje auto-puta na Kosovu.

Taj posao je vrijedan milion dolara, a mnogi ga vide kao veoma nepovoljan za poreske obveznike na Kosovu.

Ugovor je sklopljen. Auto-put od 77 kilometara i četiri trake, završen je u novembru 2013. godine. Vredeo je oko 1,3 milijarde dolara, sudeći po kosovskim zvaničnicima. Riječ je o najskupljem javnom projektu na Kosovu u modernoj historiji koji je najavljivan kao jedan od najkvalitetnijih puteva na Balkanu.

Međutim, danas je put praktično prazan, i koristi samo trećinu kapaciteta, ocjenjuju stručnjaci.

Kao razlog navode što put prolazi kroz jedan od najsiromašnijih regiona u Jugoistočnoj Evropi. Tokom 2013. godine, samo jedan od sedam građana Kosova je posjedovao automobil, što je najniža stopa u Evropi.

Zbog toga, “Foreign Policy” postavlja pitanje: Ko je trebalo da koristi auto-put? Odgovor je još uvijek nejasan.

"Bechtel", jedna od najvećih građevinskih kompanija u SAD i svijetu, gradila je skupe puteve na Kosovu, u Hrvatskoj, Rumuniji i Albaniji. Istraživački novinari sa Univerziteta Kalifornija i Berkli utvrdili su da ti projekti nisu bili korisni i isplativi za te zemlje i da su međunarodne istitucije uviđale probleme i prije početka njihove realizacije.

Tako su se pojavile kritike da su projekti balkanskih puteva koje je gradio "Bechtel" bili potpomognuti politikom.

Dell, koji je postao ambasador u julu 2009. godine, iskoristio je svoju moć, piše “Foreign Policy”. Stekao je reputaciju da je oštar i da se ne ustručava od miješanja u kosovsku politiku. Nekoliko diplomata u Prištini opisalo ga je kao agresivnu ličnost.

Neke organizacije za zaštitu ljudskih prava takođe su izražavale brigu. Reporteri bez granica, na primjer, javno su kritikovali Della 2011. godine pošto je optužio lokalne medije kada su objavili tekstualne poruke koje je razmjenjivao sa Behgjetom Pacollijem. U tim porukama, Dell mu je nudio konsultantske usluge. Reporteri bez granica su to ocjenili kao neprihvatljivo miješanje u rad kosovskih medija.

"Kontakti između budućeg predsjednika Kosova i ambasadora veoma moćne zemlje tokom važnih izbora i velikih političkih tenzija očigledno su pitanje od javnog značaja", navedeno je u saopštenju.

Urednik u listu "Koha ditore" Agron Bajrani rekao je u intervjuu da je Dell očigledno ciljao na taj list i da je bio u nekoj vrsti rata s tim listom.

Mnogi su sumnjali da je Dell imao veliki uticaj na vladine odluke. Mnogi stanovnici Kosova, zapravo su smatrali da je otišao predaleko u isticanju samog sebe tokom svog mandata.

Jednom prilikom, Dell se pojavio na televiziji sa partijskim liderima koji su objavili novog, relativno nepoznatog zamjenika direktora kosovske policije.

Uprkos neisplativom poslu kosovskog auto-puta, "Bechtel" je dobio još jedan posao na Kosovu prošle godine. Riječ je o auto-putu od Prištine do makedonske granice.

Taj ugovor je postao tema u izbornoj kampanji u junu, a obje glavne opozicione partije su obećale da će ga obustaviti. Thaçijeva vlada je potpisala ugovor 1. jula, dok je još uvijek bilo nejasno da li će partije koje su je sačinjavale ostati na vlasti. (Ugovor je bio javno dostupan u Kancelariji za medije nadležnog ministarstva. Mogao se pogledati samo uz nadzor službenika ministarstva i to na tri sata).

U aprilu 2010. godine, EULEX je istraživao kancelarije i porodičnu kuću kosovskog ministra saobraćaja Fatmira Limaja. Sudeći prema EULEX-ovom saopštenju za medije, pretres šest lokacija bio je dio istrage koja obuhvata nekoliko tendera za gradnju puteva na Kosovu. Nije precizirano na koje se tačno slučajeve to odnosi, ali jedan od njih bi mogao biti i posao sa "Bechtelom".

Dell je na udaru kritika zbog bliskih veza sa kosovskim korumpiranim zvaničnicima, uključujući i Limaja. Zbog toga je Dell predložio da se Limaj postavi na neki diplomatski položaj u SAD, najvjerovatnije kao generalni konzul Kosova u Njujorku, kako bi ga sklonio i zaštitio.

Ipak, Vašington nije prihvatio tu ideju. Četiri godine kasnije, Limaj i četiri njegova saradnika optuženi su za malverzacije sa projektima za puteve, ali ne i za put koji je gradio "Bechtel". Do danas, nijedna optužnica nije podignuta u vezi sa tim projektom.

Ambasador Dell je napustio Prištinu 2012. godine, a 2013. godine je otišao u penziju kada je riječ o diplomatskoj službi. Ipak, "Bechtel" ga je angažovao kao svog predstavnika u Mozambiku.