Francuska vlada

Francuska vlada je ismijana zbog najnovijeg postera koji bi trebao pomoći u lakšem uočavanju potencijalnih islamista.

Nova infografika francuske vlade ima zadatak da građane poduči metodama kako da što lakše uoče radikalne islamiste, te poduči roditelje detektovanju prvih "simptoma džihadizma".
Alarmi za uzbunu bi vam se, savjetuje francuska vlada, trebali upaliti ukoliko je vaše dijete, između ostalog, izgubilo interes za sport, počelo da se oblači na neobičan način ili pak promijenilo prehrambene navike, što je na prilično nezgrapan način ilustrirano prestankom konzumiranja hljeba (francuski baget).
Među još nekim od znakova koji upućuju na to da je osoba krenula radikalnim putem militanata francuska vlada navodi i posjećivanje ekstremističkih web stranica i prestanak slušanja popularne muzike.
Ipak, francuski pokušaj da se na ovaj način bori protiv militanata, rezultirao je ismijavanjem od strane korisnika društvenih mreža.
"Vlada vas poziva da se plašite onih koji ne jedu bagete", napisao je jedan korisnik Twittera, dok je drugi dodao:
"Roditelji, ukoliko vaše dijete ne jede bagete, na pola je puta da postane terorista."
Poster je nastao u sklopu antiterorističke kampanje vrijedne oko 482 miliona dolara pokrenute nakon terorističkog incidenta koji se dogodio početkom januara u Parizu, kada su braća Cherif i Said Kouachi u napadu na redakciju satiričnog magazina Charlie Hebdo ubili 12 ljudi, dok je u naredna tri dana smrtno stradalo još pet osoba.