10 eura na ime osiguranja

Srpska policija pljačka kosovske građane. Na ime nekog osiguranja, srpki policajci na granici traže novac od Kosovara, koji preko Srbije ilegalno prelaze granicu sa Mađarskom, i migriraju u zapadne zemlje.

List "Zëri" uspio je kontaktirati neke od ljudi koji su prešli granicu, a koji su potvrdili da prilikom prelaska graničnog prijelaza i stupanja na tlo Srbije dali su po 10 eura po osobi.

"Dao sam 15 eura jer jedan putnik koji je bio sa nama u autobusu imao je 10-članu porodicu, a kako bi mu pomogao, jer nije imao novca za sve članove, mi ostali smo im platili, jer je postavljena 'taksa ' od 10 eura", rekao je on za list "Zëri".

Stručnjak za bezbjednost Avni Islami je rekao da je istina da građani Kosova, koji ilegalno pokušavaju da pobjegnu u inostranstvo, prilikom prelaska granice sa Srbijom su dužni platiti 10 eura srpskim policajcima.

"Imao sam neke kontakte sa ljudima koji su bili u autobusima i koji su prešli Merdare, i od njih je traženo da plate 10 eura po osobi kako bi prošli kroz Srbiju, na ime nekog osiguranja", rekao je Islami za "Zëri".

On ističe da Kosovari bježe od siromaštva koje ih je zahvatilo, prodajući i ono malo imovine koje imaju, bilo stoku ili vozila i kuće, kako bi platili krijumčarima da ih prebace do Subotice.

I, prema njemu, i ova pljačka od strane srpskih policajaca može ih još više staviti u dugove kod krijumčara, jer Islami kaže da većina onih koji odlaze van zemlje ostaju bez prebijene pare u džepu, i mogu postati žrtve trgovine ljudima i kriminalnih grupa.