Tokom posjete Prizrenu

Premijer Isa Mustafa izjavio je da će se slučaj ministra Jablanovića rješavati u skladu sa Ustavom i odbacio bilo kakvu mogućnost uslovljavanja. On je istakao da Trepča neće biti tema razgovora u Briselu.

Isa Mustafa je demantovao navode da bi srpski ministar Jablanović mogao da bude smjenjen samo ukoliko zamjenik šefa Kosovske informativne agencije (KIA), bude imenovan prema prijedlogu koji će dati premijer Srbije Aleksandar Vučić.

"Zamjenik direktora obavještajne agencije se imenuje u skladu sa zakonima i Ustavom Kosova i zakonima o Kosovskoj informativnoj agenciji. Dakle, nikada se nije razgovaralo o ovom pitanju i to su čiste spekulacije", rekao je Mustafa i dodao da Kosovo ima mnogo većih problema nego što je ministar Jablanović.

"Odnos prema ministru biće zasnovan na Ustavu i na zakonima, i ukoliko se utvrdi da je Ustav pogažen i da su zakoni prekršeni, preduzećemo odgovarajuće mjere."

Mustafa je prilikom obilaska regionalne Kancelarije poreske uprave u Prizrenu, i graničnog prelaza sa Albanijom u Vrbnici istakao da osnovni cilj Vlade treba da bude uspostavljanje vlasti na cijeloj teritoriji Kosova.

"Želimo da gradimo mostove u svim dijelovima Kosova, i na sjeveru i na jugu, i da postoji saradnja sa svim zajednicama u svim dijelovima Kosova i da se te zajednice integrišu u kosovsko društvo, kako bismo ih podstakli da prihvate kosovske institucije", rekao je Mustafa.

On je ponovio da Trepča neče biti tema dijaloga Beograda i Prištine i dodao da će se pitanje vlasništva ovog kombinata kao i pitanje privatizacije Pošte i Elektroprivrede rješavati na osnovu kosovskih zakona.