Samo je jedan osuđen uslovno

Samo jedan od bivših zvaničnika bivšeg Fakulteta za biznis u Peći je osuđen uslovno, dok su ostala četvorica oslobođena. Nevinim je proglašen i bivši student ovog fakulteta.

Sudsko vijeće kojim je predsjedavao Sylë Lokaj, i članovima Sami Sharraxhi i Sejdi Blakaj, u srijedu su osudili uslovno Valdeta Hoxhu, šefa referenata ovog univerziteta u periodu 2006-2008. godine.

Ali je ovo vijeće oslobodilo pet drugih optuženih, među njima i bivšeg dekana Ali Sylqu i bivšeg sekretara Minusha Hoxhu, piše portal "KALLXO.com".

Osim ove trojice, optuženi su bili i Miradije Gjikolli, bivša zaposlena u arhivi, Zekije Vokshi koja je obavljala posao referenta i tadašnji student Blerim Zeka.

U ovom periodu Viša pedagoške škole je pretvorena u Fakulteta za biznis, a bivši dekan i bivši sekretar zajedno s drugim optuženima su falsifikovali dokumenta ovjeravajući ih službenim pečatom, kao i to da su primali studente van konkursa.

U početku su oni bili optuženi za zloupotrebu službenog položaja, primanje mita i krivotvorenje službenih dokumenata, ali je zbog kašnjenja u postupku neke od djela za koja su se ove šest osobe teretile, su zastarjela.

Zastarjelost je omogućio sam tužilac Saide Gashi koja je na jednom od mnogih ročišta vezanih za ovaj predmet je ponovo kvalificirati djela zloupotrebe službenog položaja ili ovlašćenja, tereteći sada optužene u skladu sa paragrafom 8 člana 339, dok ih je prethodno teretila za ovo djelo po paragrafu 2 istog člana.

U paragrafu 8 člana 339 zloupotreba položaja se kažnjava sa osam godina zatvora, dok je po paragrafu 2 istog člana, za ovo djelo propisana kazna zatvora do tri godine.

Jedan predmet za neko posebno krivično djelo zastarjeva kada prođe duplo godina od predviđene kazne za to djelo.

Gëzim Kollçaku, advokat Zekije Vokshi je za portal "KALLXO.com" rekao da je očekivao ovakav ishod suđenja.

"Još od početka krivičnog postupka snažno sam vjerovao da će sud donijeti oslobađajuću presudu, što se dogodilo i danas. Moj klijnet Zekije Vokshi je optužena za samo neka djela koja su propisana, ali i za neke akcije za koje u to vrijeme bila u penziji", objasnio je Kollçaku.

On je osjetio olakšanje da je suđenje završeno.

"Srećnim me čini činjenica da poslije maratonskog procesa na kraju je pravda pobjedila", rekao je Kollçaku.

Suđenje je trajalo tri godine.