Uzrok otpadne vode

Povezivanje kanalizacije i otpadnih voda sa rijekama u opštini Prizren uzrokovalo je do toga da 80 posto riba u ovim rijekama ugine.

Predstavnik Odjela za javne službe, Fejsal Hoti rekao je da opština Prizren nema velike kompetencije za menadžiranje vodama.

Prema njegovim riječima, odgovornost opštine u pogledu zaštite voda ograničena je na nadzor javnih fontana, bunara i brana za navodnjavanje poljoprivrednih zemljišta.

Za Udruženje ribara "Bijeli Drim" u Prizrenu situacija u rijekama je zabrinjavajuća. Osman Krasniqi iz Udruženja kaže da nijedna rijeka nije definisana u toku katastarskih granica kao što je prikazano na kartama, te je zatražio da nijedna kanalizaciona mreža ne bude vezana za rijeku bez prethodne filtracije otpadnih voda.

Kao rezultat zagađenja rijeka, prema Udruženju ribara za 80 posto je smanjeno prisustvo riba i drugih stvorenja u odnosu na period prije rata, a neke vrste riba sada ni ne zalaze u Bijeli Drim.

Lulzim Paçarizi iz Regionalnog javnog preduzeća "Hidroregjioni" je kazao da je Prizren prva opština koja je u početnoj fazi rada na izgradnji postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, koji će u početku imati kapacitet za 50 hiljada stanovnika, a kasnije će se taj kapacitet povećati na 90 hiljada stanovnika.

Prema njegovim riječima, cijeli Prizren će biti očišćen od otpadnih voda negdje do 2036. godine.