Razgovarano o temama bitnim za Bošnjake Kosova

Ambasador Kraljevine Norveške na Kosovu, Jan Braathu, posjetio je danas ministra Rasima Demirija. Ovom prilikom ambasador g. Jan Braathu je ponovio ono što je rekao i u intervju za RTK2, odnosno da mu je drago da Vlada ima ministra iz bošnjačke zajednice.

Ministar Demiri je ovom prilikom upoznao ambasadora sa dosadašnjim radom u ministarstvu i o budućim aktivnostima ministarstva na čijem je čelu.

Ministar Demiri je izrazio zabrinutost oko emigracije i napomenuo da je jedan od razloga za to velika nezaposlenost. Zbog ovoga je zatražio podršku Ambasade Kraljevine Norveške da svojim programom podrži i pripadnike bošnjačke zajednice sa malim i srednjim biznisima, te projektima koji obuhvataju poljoprivredu, jer, kako je ministar Demiri istakao, jedino na taj način bi se emigracija zaustavila. Ambasador se složio sa time i izjavio da Ambasada Norveške i ove, kao i svake druge godine, planira da podrži bošnjačku zajednicu u mnogim projektima vezanih za poljoprivredu, mali i srednji biznis.

U toku razgovora bilo je riječi o problemu oko nostrifikacije diploma, gdje je ministar Demiri zatražio podršku Ambasade Norveške da se uključi u rješavanje ovog problema, što je ambasador i obećao i dodao da će o ovom problemu razgovarati i sa ostalim ambasadorima na Kosovu.

S obzirom da je Ambasada Norveška prošle godine realizovala projekat za podršku mladih iz nevećinskih zajednica tako što su im omogućili da rade kao praktikanti u javnim institucijama, te da se to pokazalo kao jako koristan i važan projekat, ministar Demiri je zatražio da i ove godine nastave sa tim projektom, gdje bi moglo aplicirati još više mladih Bošnjaka koji su završili visoko obrazovanje. Sa ovim prijedlogom ministra Demirija složio se i ambasador Norveške, te je obećao da će program biti nastavljen.