Jednodnevni štrajk upozorenja

Predsjednik Ujedinjenog sindikata obrazovanja, nauke i kulture (USONK), Rrahman Jasharaj je izjavio da škole preduniverzitetskog obrazovanja na Kosovu će u petak, 30. januara, bojkotovati nastavu.

"Nakon dodatnih angažovanja koje smo činili radi postizanja sporazuma nijedna od tačaka ugovora, koje su se trebale implementirati u januaru, nije realizovana od strane Vlade. Imali smo konsultacije sa predsjednicima sindikata osnovnog i srednjeg obrazovanja opština na Kosovu, i oni su prenijeli mišljenje nastavnika da se nastavi sa akcijama sindikata. To znači da se poštuje odluka Upravnog vijeća od 10. januara, da u petak preuduniverzitetske ustanove, izuzev predškolskih, održe jednodnevni štrajk", rekao je Jashari za portal "Indeksonline".

Očekuje se da u ponedjeljak nastava se odvija normalno.

"U ponedjeljak će se nastava odvijati normalno, jer po zakonu o štrajku Vladi se treba dati prostor. Ukoliko se ovaj prostor ne iskoriti, onda ćemo pozvati Upravno vijeće radi konsultacija i dobijanja mišljenja nastavnika o daljnim akcijama", dodao je Jasharaj.

/Indeksonline/