Posljedice nereda u Prištini

Jučerašnji protesti triju opozicionih partija na trgu "Skënderbeg", kojem je predsjednik opštine Priština nadenuo protivzakonito ime, nisu prošli bez malih posljedica. Trgu, koji je do početka ove sedmice nazivan "Ibrahim Rugova", oštećen je granit i većina korpi za otpatke. Također je ponovo došlo do demoliranja nekoliko privatnih lokala.

U cijelom gradu, na čijem je čelu Shpend Ahmeti iz Samoopredjeljenja koji je također bio dio grupe protesta, prema preliminarnim procjenama vrijednost materijalne štete bi mogla dostići 1,3 miliona eura, prenosi portal "Indeksonline".

"Uključujući i troškove popravke, oštećenja javnih i privatnih objekata, zatim štetu na glavnim trgovima i ulicama, oštećenja privatnih vozila i mašinerije policije, rasvjeta, saobraćajnih znakova, kontejnera, granita i drugih privatnih objekata koji su identificirani kao oštećeni, vrijednost štete može dostići 1.3 miliona eura", kažu zvaničnici Ministarstva administracije lokalne samouprave.

Inače, sa oko 1,3 miliona budžeta štete uzrokovane od strane demonstranata, moglo bi biti izgrađeno oko 80 kuća za beskućnike u opštini Priština. Ili, ako se bavimo propagandom Samoopredjeljenja s hljebom i kiflama, onda bi se ovom vrednošću moglo kupiti oko 4 miliona vekni hljeba i kifli, piše portal "Indeksonline".