Vanredna konferencija za medije povodom nasilnih protesta u Prištini

Premijer Kosova Isa Mustafa i njegov zamjenik Hashim Thaçi su na vanrednoj konferenciji za medije ocjenili da je rušenje Vlade bilo cilj današnjih demonstracija.

"Vlada Kosova je danas tokom cijelog dana s dubokim uznemirenjem pratila nasilne događaje na trgovima u Prištini koji su organizovale političke stranke", rekao je premijer Mustafa i dodao da Vlada osuđuje nasilje koje je eskaliralo. 
"Vlada izražava žaljenje zbog svih koji su povrijeđeni tokom protesta. Ona osuđuje političko podstrekavanje i nasilje nad javnim institucijama, građanima, privatnom svojinom i Policijom Kosova", rekao je Mustafa. 
Ocijenio je i da su demonstracije nanijele izuzetnu štetu Kosovu. 

”Poštujemo pravo na proteste ali bez nasilja, jer je ovo danas bila očigledna želja opozicionih stranaka da se sruši vlada. Izražavam nezadovoljstvo viđenim i nikako ne prihvatam vandalizam koji je ispoljen danas, jer je slika koja je iz Prištine otišla u svijet ostavila ružan utisak”, rekao je Mustafa.
Na pitanje novinara da li bi se današnja dešavanja izbjegla da je juče smijenjen minister Jablanović kako je bilo zahtjevano u ultimatumu Samoopredjeljenja, premijer je rekao da ”danas nije oštećen Jablanović, već je oštećen naš grad i ugled Kosova”.
”Ni Jablanović, ni Trepča nisu danas bili problem, već je osnovni cilj bio rušenje vlade”, rekao je Mustafa.
Premijer Kosova je naglasio da je Trepča vlasništvo građana Kosova i da o tome neće biti pregovora.
Zamjenik premijera, Hashim Thaçi je rekao da protest nije bila volja građana već tri političke partije koje nasiljem žele da uzmu vlast. Po njemu, Samoopredjelenje, Alijansa za budućnost Kosova i Inicijativa za Kosovo su danas pokušali da silom preuzmu vlast. 

"Moramo se naučiti prihvatiti rezultate izbora kao i to da nijedna politička partija nema pravo davati ultimatume policiji", rekao je Thaçi, koji je pozvao opoziciju da demokratskim putem u kosovskim institucijama traži rješenje problema, a ne na ulici.

Posebnu zahvalnost Thaçi je izrazio Policiji Kosova, istakavši hrabrost i veliku želju da se situacija drži pod konrolom.
Na današnjem protestu u Prištini koji je eskalirao u višečasovni sukob policije i demonstranata, povrijeđeno je preko 70 osoba.
Iz Policije Kosova je saopšteno da je oko 30 lica uhapšeno, mada su hapšenja i dalje u toku. Direktor urgentnog centra, Basri Lenjani, potvrdio je da je tokom današnjeg sukoba povrijeđeno preko 70 osoba, 45 policajaca i 29 demonstranata. Njihovi životi nisu u opasnosti.