Centar grada ne vidi se od dima

15:30 - Policija od 12:45 intervenište velikim količanama suzavca, a nešto kasnije upotrebila je i vodeni top kako bi rasterala demonstrante koji uzvraćaju kamenjem, motkama, i ostalim tvrdim predmetima. Sukob policije i demonstranata je i dalje u toku. Pristižu i dodatne cisterne.

Centar grada ne vidi se od dima, sirene se čuju na sve strane, na šetalištu su cigle i kamenice, demonstranti jedni drugima toče mleko u oči, policija hapsi, hitna pomoć odvodi povređene, i policajce i demonstrante, javlja reporter RSE-a.
Iz Policije Kosova je saopšteno da je oko 30 lica uhapšeno, mada su hapšenja i dalje u toku. 
Privremeno je priveden i gradonačelnik Prištine, Shpend Ahmeti, inače iz pokreta Samoopredeljenje.
Policija je ranije saopštila da nakon "zapaljivih govora organizatora na početku skupa, grupa demonstranata je počela da napada policiju, gađajući je tvrdim predmetima i pirotehničkim sredstvima“, na šta je policija intervenisala suzavcima a kasnije i vodenim topovima.
Vlada Kosova putem saopštenja za štampu navodi da poštuje pravo na protest, ali izražava i odlučnost da neće tolerisati dela koja ugrožavaju zemlju, institucije, te javnu i privatnu imovinu.
"Preteći govori koje su organizatori danas upotrebili na protestima su neprihvaljtivi i osuđujemo tako nešto. Takođe, manipulacija učenika putem savjeta i njihova organizacija da izađu na proteste predstavlja manipulaciju i u potpunosti je neprihvaljtivo za vladu i građane Republike Kosova“, dodaje se u saopštenju. Vlada je osudila nasilje nad policijom i poziva gradjane na političku i građansku zrelost.

13:57 - Policija Kosova pokušava da vodenim topom rastjera demonstrante koji se nalaze nekoliko stotina metara od zgrade vlade na glavnoj ulici na trgu Zahir Pajaziti u Prištini.
Policija je u utorak suzavcem krenula da rastjera demonstrante na protestu ispred institucija u centru Prištine, koje je organizovala kosovska opozicija na čelu sa pokretom Samoopredjeljenje, sa zahtjevom za smjenu ministra za povratak i zajednice Aleksandra Jablanovića.
"Dole Jablanoviću, dole Srpska", "Isu dajemo, Trepču ne dajemo", "Trepča je naša", uzvikivali su demonstranti koji su se ponovo okupili danas, nakon što Vlada nije ispunila ultimatum sa protesta u subotu da se Jablanović smijeni, odnosno nije ni razmatrala ovaj zahtjev 
Policija Kosova je unaprijed bila metalnom ogradom ogradila zgradu Vlade i Skupštine, ispred kojih su stacionirane specijalne jedinice.
Do incidenta je došlo nakon što je predstavnik Samoopredjeljenja Dardan Muliqaj postavio ultimatum policiji da za 15 minuta ukloni barikade postavljene ispred zgrade Vlade Kosova.
Muliqaj je najprije optužio policiju Kosova da je oduzela ozvučenje učesnicima protesta, zaustavila autobuse sa demonstrantima i uhapsila jednog prevoznika iz Peći. Dodao je da opozicija organizuje miran protest i da policija nije potrebna. 
"Jablanović je majke Đakovice nazvao divljacima. Stavljamo do znanja Vladi, policiji Kosova, da mi nismo divljaci i da nije potrebno toliko obezbjeđenje. Tražimo da Trepča hitno postane javno preduzeće", rekao je Muliqaj. 
Demonstranti, koje predvodi opozicioni Pokret Samoopredjeljenje, traže ostavku ministra Aleksandra Jablanovića i da Trepča hitno postane javno preduzeće, čemu se protive Vlada Srbije i politički predstavnici Srba sa Kosova. 
Sanije Berisha, majka nestalog dječaka iz Đakovice, pričala je o uvredama koje je na račun majki Đakovice navodno izrekao Jablanović. 
Šefica poslaničke grupe opozicione Inicijative za Kosovo Valdete Bajrami rekla je da ministar Jablanović za premijera zapravo ima Aleksandra Vučića i da ga zato premijer Kosova Isa Mustafa ne može smijeniti. 
"Mustafa treba da podnese ostavku jer je to spas za Kosovo", rekla je Valdete Bajrami i dodala da je kosovski premijer formirao glomaznu vladu, sa mnogo članova i političkih zvaničnika. 
Ona je zatražila da se hitno razgovara o zakonu o javnim preduzećima i rekla da je on povučen iz skupštinske procedure jer će se o njemu razgovarati u Briselu, na sastanku delegacija Kosova i Srbije. 
Predstavnica opozicione Alijanse za budućnost Kosova Donika Kadaj-Bulupi je podržala zahtjeve Samoopredjeljenja da Jablanović da ostavku i zatražila da se hitno razmatra Zakon o javnim preduzećima. 
U trenutku kada je počeo da govori šef poslanika Samoopredjeljenja Visar Ymeri došlo je do koškanja između demonstranata i policije i upotrebe suzavca. 
Nakon toga, demonstranti su se povukli na oko 100 metara od barikada i stanje se polako normalizuje. 
Bilo je najavljeno da će se okupljenima obratiti i šef Samoopredjeljenja Albin Kurti.