Emigracija stanovništva, odliv mozgova

Medicinski kadar nastavlja sa odlascima sa Kosova u potrazi za poslom i boljim uslovima u raznim zemljama svijeta.

Samo za posljednje tri godine sa Kosova je otišlo oko 400 doktora, kazao je Blerim Syla, predsjednik Federacije sindikata zdravstva.

"Proveli smo istraživanje, i na osnovu njega sa Kosova je za tri godine pobjeglo 400 ljekara, ne računajući medicinske sestre i tehničare. Organizovali smo upitnik gdje smo anketirali oko hiljadu studenata, gdje je 73 posto njih odgovorilo da će otići sa Kosova", rekao je Syla za Radio Slobodna Evropa.

"Ne radi se samo o platama, nego što nemamo dobar sistem zdravstvene zaštite, nemamo planiranje zapošljavanja, politizacija zdravstva i mnogi drugi faktori. Ovaj fenomen je nezaustavljiv, iako ljudi završavaju škole i žele otići. Veoma je teško da u dobi od 45 godina jedan ljekar ode sa Kosova, i započne učenje stranog jezika kako bi se zaposlio", dodao je Syla.

Inače, na Univerzitetsko kliničkom centru Kosova, kao referentnom centru na Kosovu zaposleno je 613 ljekara i 1882 medicinske sestre i teničara. Plata ljekara specijalista se kreće oko 600 eura mjesečno, dok za medicinske sestre i tehničare je oko 300 eura mjesečno.

Službenik za informisanje na Univerzitetsko kliničkom centru Kosova, Mirlinda Qyqalla, izjavila je za Radio Slobodna Evropa da odlazak ljekara iz javne zdravstvene ustanove je fenomen koji se dešava.

"Sa Univerzitetsko kliničkog centra Kosova tokom 2012. godine je otišlo tri ljekara specijalista, svojom voljom, a iste godine je još 11 medicinskih sestara i tehničara napustilo ovu instituciju".

"Tokom 2013. godine otišlo je 6 ljekara specijalista i 15 medicinskih sestara i tehničara, da bi se ovo nastavilo i tokom 2014. godine, gdje prema našim statistikama je otišlo 6 ljekara i 8 medicinskih sestara i tehničara".

Prema riječima gospođe Qyqalla, statistike pokazuju da je broj onih koji traže posao na klinikama ove institucije je veliki, a njihovo zapošljavanje se ne dešava.

"Univerzitetsko klinički centar Kosova ima potrebu za dodatnim osobljem medicinskih sestara i tehničara, ali to se ne može dogoditi dok se ne sagleda budžetska mogućnost".

Radnim uslovima, zdravstvenom politikom i platama, ne slažu se mnogi ljekari specijalisti, stoga je ovo bio i razlog njihovog odlaska sa Kosova u potrazi za poslom u različitim zemljama Evrope i šire.

Zdravstveni radnici su već više puta govorili da se za ovu pojavu moraju poduzeti neke mjere, kako bi se smanjio broj odlazaka ljekara i stvorila mogućnost njihovog povratka, kako oni kažu, povratka mozgova Kosova, jer su oni ti koji su završili specijalizacije i obučeni su za posao.