Protest u Prištini

Predsednica Kosova, Atifete Jahjaga, povodom protesta je izjavila da su protesti demokratsko pravo građana, ali je oštro osudila vandalizam grupe demonstranata protiv javne i privatne imovine. Ona je od organizatora zatražila da se distancira od onih koji napadaju policiju Kosova i koji nanose štetu institucijama i privatnim biznisima.

Na osnovu posljednjeg izvještaja policije - povređeno je 19 policajaca, četvoro građana, a privedena 22 demonstranata.
U ime demonstranata lider pokreta Samoopredeljenje Albin Kurti dao je premijeru Kosova Isi Mustafi ultimatum od 48 sati da smijeni ministra za povratak i zajednice, Aleksandra Jablanovića. U suprotnom, protesti protiv Jablanovića nastaviće se i u utorak, 27. januara, kazao je on.
Policija Kosova je saopštila da je u subotu na protestu bilo oko 7.000 ljudi, a da je grupa demonstranata različitim predmetima gađala u pravcu zgrade Vlade Kosova. Oštećen je popriličan broj stakala na zgradi Vlade.
Policija je javila da je djelovala u skladu sa mandatom, te da je spriječila pokušaje demonstranata da silom uđu i oštete objekat vlade Kosova.
Rukovodstvo kosovskog javnog servisa, Radio televizije Kosova, saopštilo je da su novinar i kamerman ovog medija, inače srpske nacionalnosti, napadnuti tokom protesta, te oštro osuđujuće ovaj napad.
"Za rukovodstvo javnog servisa, Radio televiziju Kosova, svi novinari, kamermani i ostali radnici, bez obzira na koji kanal rade i koji jezik govore, su predstavnici Radio televizije Kosova, na svim događajima i dešavanjima na Kosovu i van zemlje... Svaki napad na drugi kanal RTK-a je direktan napad na javni servis i napad na slobodu govora i slobodno izražavanje", navodi se u saopštenju.
Drugi kanal ovog medija, RTK 2, emituje program na srpskom jeziku.
Ranije su službenici policije, takođe, saopštili da - iako je bilo predviđeno da se protesti završe u 16 časova - organizatori protesta nisu zatražili razilaženje, te da je mali broj demonstranata, koji je i dalje bio u blizini zgrade vlade, nastavio da gađa u istom pravcu.
Nakon nasilja, policija je rekla da je bila u obavezi da interveniše, a kako bi udaljila demonstrante koji su počeli da nanose štete i lokalnim ugostiteljskim radnjama u blizini.
Demonstranti zahtjevaju smijenu ministra za zajednice i povrataka u Vladi Kosova, Aleksandra Jablanovića, jer je na Badnji dan u Đakovici žene i demonstrane koji su spriječili prolaz autobusa sa raseljenim Srbima nazvao "divljacima".
Sa protesta se, takođe, traži da se kombinat Trepča proglasi javnim preduzećem. Jablanović je zbog njegove izjave tražio javno izvinjenje.
Organizatori ovog protesta su opozicione partije na Kosovu, nevladine organizacije nestalih lica i društva koja su proizašla iz rata. Demonstranti uzvikuju "Trepča je naša - Javlanoviću, vani!".
Nysrete Kumnova iz organizacije "Pozivi majke" rekla je pred okupljenima da se ovaj protest protivi srbijanskom fašizmu, koji je prouzrokovao na hiljade ubistava, preko 20 hiljada seksualno zlostavljenih žena, a sada vrijeđa majke palih boraca.
Albin Kurti je kazao da bi protest bio još masivniji da policija Kosova nije blokirala autobuse koji su trebali da stignu u Prištinu.