Sa odmora na odmor

Sa odmora na odmor. Ovako bi se u najkraćim crtama mogao opisati rad poslanika Skupštine Kosova. Bez obzira što su pet mjeseci bili plaćani za posao kojeg nisu obavljali, ovo im neće smetata da odu na "zasluženi" odmor.

Kosovski zakonodavci, u skladu sa Pravilinikom Skupštine Kosova, očekuje se da od sljedećeg ponedjeljka odu na odmor koji će trajati do treće sedmice januara. Stoga će, mnogi nacrti zakona morati pričekati u ladicama kako bi dobili svoju konačnu formu, piše list "Tribuna".

S druge strane, politički analitičari smatraju da je nemoralno da poslanici idu na tako dug odmor, uzimajući u obzir šestomjesečnu blokadu. Prema njihovim riječima, Skupština se mora sastajati ne samo jednom sedmično, nego svakog radnog dana.

Artan Muhaxhiri procjenjuje da je odlazeći godina bila nesvakidašnja kada je riječ o funkcionisanju parlamentarnog života. Stoga, i ponašanje poslanika, prema njegovim riječima, mora biti u skladu sa ovim stanjem. Također, Muhaxheri smatra da šestomjesečna blokada je izazvala mnoge probleme i poslanici se ne smije ponašati kao da se ništa nije dogodilo.

"Sve ove manjkavosti koje su se desile trebaju se kompenzirati promjenom radnog vremena, jer nema smisla, pa je čak i nemoralno da poslanici idu na tako dug odmor, znajući da su nekoliko mjeseci plaćani, a da ništa nisu radili. Ne mogu govoriti sa pravnog aspekta koliko je moguće da se promjeni ili ko bi mogao promjeniti radno vrijeme, ali što se tiče političkog i moralnog aspekta ne vjerujem da bi bilo moralno da poslanici idu na odmor, jer nemaju osnova za takvu dugu pauzu", rekao je Muhaxhiri.

On je rekao da je ova pauza predviđena za vrijeme kada Skupština funkcioniše normalno. Muhaxhiri ne vjeruje da će odmarati tako dugo, jer prema njegovim riječima, bilo bi to veoma negatino za imidž poslanika te se ovaj odmor treba izmjeniti ili smanjiti...