Odgovorni i Kosovo i EU

Kosovari više nemaju nikakvog plana da čekaju da institucije zemlje ispune kriterijume za ukidanje viza, a ni Evropsku uniju da pronađu neki politički kosenzus, kako bi najnoviju državu u Evropi, učinili jednakom sa onim u regionu. Sada su izabrali "prečicu" prema Evropi.

Postoje mnogobrojne i raznovrsne prepreke koje su dovele do toga da Kosovo stagnira u procesu evropskih integracija, ali i razvoju zemlje, što bi dovelo do toga da osigura dobrobit svojih građana.

Kosovo je jedina zemlja u regionu čiji građani nemaju pravo da se slobodno kreću u zemljama Europske unij, piše "lajmi.net".

Dio odgovornosti za ovo pripada samom Kosovu, a ostatak, sa ništa manjom odgovornošću, pripada Evropskoj uniji.

Politički dužnosnici Unije zahtjevaju od institucija Kosova da ispune kriterije za ukidanje viza, a oni optužuju njih da su politička pitanja ta koja sprečavaju Brisel da donese takvu odluku.

U oba ova stava ima istine. Kosovo nije uspjelo da izvrši svoje dužnosti na odgovarajući način, ali i Brisel nije uspio pronaći konsenzus u svojoj politici o zemlji koju pet zemalja članica i dalje ne priznaju.

Građani Kosova, nakon godina čekanja, izgleda da su izgubili svu nadu. Oni sada odabiru put prema Evropskoj uniji, izbjegavajući proces ispunjavanja kriterija, prije svega od strane njihovih državnih institucija, a kasnije i onih birokratskih institucija i nejedinstvenih stavova Unije.

Put Kosovara prema EU, i to ilegalan, ironično, ponovo prolazi preko Srbije.

Procjenjuje se da je samo u ovoj godini, preko Srbije i Mađarske, oko 14.000 Kosovara emigriralo u zemljama sa jakim ekonomijama u EU.

Njihov odlazak se nastavlja svaki dan, a kosovske institucije, nedavno osnovane, nakon oko šest mjeseci političkog zastoja, osim praznih izjava nisu u mogućnosti da preduzmu bilo kakve konkretne akcije da spriječe ovo, što se čini da će biti i dalje nastavljeno jer Kosovari se ne osjećaju jednakim sa svojim komšijama, i koji žele da žive u zemljama s boljim standardom nego Kosovo.