Nema jasne perspektive za Kosovo

Neuključivanje Kosova u liberalizaciju viznog režima i nedostatak jasne perspektive za liberalizaciju tokom narednih godinu dana, istaknuto je od strane predsjednice Atifete Jahjage kao neuspjeh institucija u zemlji. U svom godišnjem obraćanju pred Skupštinom, Jahjaga je uputila brojne kritike na razne adrese, počevši od političkih partija pa sve do tužilaštva, sudstva i drugih institucija.

Također, za odlaganje liberalizacije viznog režima, prema riječima predsjednice, bili su rezultat neefikasnosti odlučujućih faktora. Ona je ocijenila besmislenim da Kosovo bude najizoliranija zemlja u Evropi.

"Sloboda kretanja građana Kosova ostaje taoc niza detalja - na primjer, u implementaciji Zakona o finansiranju političkih partija, opremanju internetom graničnih prijelaza, pa sve do imenovanja u sudskom i tužilačkom vijeću Kosovo - koji mogu lako biti ispunjeni", rekla je predsjednica.

Brisel s druge strane, je jasno stavio do znanja da za državljane Kosova nema jasnu perspektivu koja se može uključiti u liberalizaciji tokom 2015. Osim toga, situacija se pogoršava ilegalnom migracijom stanovništva i potražnjom za azilom, kao glavnim preprekama da Kosovo bude uključeno u ovaj proces.

S druge strane, premijer Isa Mustafa, smatra da se Evropska unija treba pokazati fleksibilnija u odnosu na Kosovu, kao što je to uradila sa mnogim drugim državama.

/tribuna/