Koalicija PDK-LDK ima samo 57 glasova

Predsjedniku Demokratske partije Kosova (PDK) Hashimu Thaçiju, neće biti lako uvjeriti poslanike vladajuće koalicije da ga glasaju za predsjednika. Nezadovoljstvo poslanika PDK i LDK o vladajućoj koaliciji dovelo je do toga da broj poslanika u parlamentarnim grupama ove dvije partije se smanji. Tako će glasovi poslanika manjinskih zajednica biti odlučujući ukoliko Hashim Thaçi želi sjesti u predsjedničku stolicu.

Hashim Thaçi nije siguran da li će dobiti dovoljno glasova od poslanika PDK i LDK, u vrijeme kada će trebati biti biran za predsjednika 2016. godine.  Nezadovoljstvo poslanika PDK i LDK o vladajućoj koaliciji dovelo je do toga da broj poslanika u parlamentarnim grupama ove dvije partije se smanji.

Sada koalicioni partneri u Skupštini zajedno broje ništa više do 57 poslanika. Stoga će glasovi poslanika manjinskih zajednica biti odlučujući ukoliko Hashim Thaçi želi sjesti u predsjedničku stolicu.

Poznavaoci političkih pitanja procjenjuju da koalicija PDK-DSK od prve sjednice Skupštine je dokazala da ima unutrašnje probleme, posebno u osiguravanju broja glasova. Prema njima, ako se ovaj trend nastavi, onda ni Hashimu Thaçiju neće biti sigurno da će dobiti dovoljan broj glasova za predsjednika od albanskih poslanika vladajućih partija.

Analitičar Artan Muhaxhiri misli da ovakvom situacijom i svim javnim nezadovoljstvom poslanika obje partije, biće vrlo teško i za Isu Mustafu da obavlja svoj posao kao premijer, ali i za Hashima Thaçija, da mirno sačeku 2016. godinu i preuzme mjesto predsjednika Kosova.

Prema njegovim riječima, to nezadovoljstvo ne treba zanemariti, jer ukoliko se zanemari, onda, prema njemu, samo će se ono ojačati i izazvaće probleme normalnog funkcioniranja koalicije.

S druge strane, analitičar Nexhmendin Spahiu procjenjuje, da više od manjinskih glasova, sudbina koalicije i Hashima Thaçija za predsjednika, zavisi od unutrašnjih izbora LDK koji se očekuju da budu održani na proljeće naredne godine. Ukoliko, Mustafa bude izabran za predsjednika LDK, onda prema njegovim riječima, odlučujući faktor koji će odrediti novog predsjednika Kosova će biti Lista Srpska.

/Tribuna/