Potreban program kontrole uličnih pasa

Psi lutalice i dalje predstavljaju opasnost za građane kojoj se ne vidi rješenje. Oni koji su iskusili horor traže da se ove životinje ubiju, a organizacije koje ih štite kažu da bi ih trebalo vakcinisati.

Ožiljke od ujeda još uvijek vidi na nogama, iako se napad dogodio još prije godinu dana. A rane na nogama nisu jedine koje su ove životinje izazvale Bajramu Ahmetiju.

"Samo sam oči mogao otvoriti. Cijelo tijelo mi je bilo u zavojima", priča o užasu kojeg je iskusio i insistira da pse lutalice treba pobiti.

Ali organizacije koje se bave zaštitom govore suprotno. Kao rješenje da se izbjegne smrt ljudi od ujeda psa vide u sterilizaciji i vakcinaciji protiv bjesnila.

Driton Gusia, osnivač grupe "Ujedinjeni za životinje", kaže da je za ubijanje 200 pasa na Kosovu je potrebno 3-4 mjeseci, dok oni koji ostaju postaju agresivni.

Međutim, ubijanje nije isključeno ovim modelom propisa koji je izradilo Udruženje kosovskih opština (AKO) prošle nedjelje.

Sazan Ibrahimi, izvršni direktor Udruženja kosovskih opština, rekao je da se predviđa stvaranje zajedničkog skloništa od strane opština, dok za liječenje psa ili mačke trebaju odvojiti po 10 eura dnevno.

Ovaj dokument je poslat opštinama, koje trebaju postaviti na skupštinu radi glasanja.


/Klan Kosova/