U vrijeme Tita građani putovali bez viza

Američki prestižni list "The Wall Street Journal" objavio je intervju sa zamjenikom premijera i ministrom vanjskih poslova Kosova, Hashimom Thaçijem. U opsežnom intervjuu, Thaçi je nazvan "najmoćnijim čovjekom na Kosovu".

On je u intervjuu rekao da nema nostalgije za komunističkim vođom bivše Jugoslavije, Josipom Brozom Titom, ali su u njegovo vrijeme građani mogli putovati širom svijeta bez viza.

Izražavajući nezadovoljstvo zbog kašnjenja vizne liberalizacije za građane Kosova, on je irenočno spomenuo Tita i vrijeme kada su Kosovari mogli putovati bez viza.

"Nemam nostalgiju za Titom. Ali je ironično da su Kosovari mogli slobodno putovati u Evropu prije 30 godina, a sada ne mogu", rekao je Thaçi za Wall Street Journal.

Thaçi je dalje dodao da bi u predstojećem dijalogu sa Srbijom direktnu uključenost trebala imati šefica evropske diplomatije Frederika Mogerini, ako žele da ovaj dijalog uspije, prenosi portal "Indeksonline".

Da bi se postiglo pomirenje između dva neprijatelja iz prošlosti, Kosovo i Srbija treba da počnu rad na novom sporazumu u novoj godini, izjavio je Thaçi.

"Ja razumijem da Mogerini ima široku agendu, ali bi Balkan trebao biti prioritet za EU, pošto se nalazi u njegovom dvorištu", rekao je Thaçi nakon sastanka s komesarkom Mogerini.

"Ako želimo uspjeh, to mora biti u sobi na sastancima na visokom nivou. Ona treba voditi razgovore".