Očekuje se finalizacija

PDK i LDK se bliže finalizaciji koalicionog sporazuma, prema kojem će Isa Mustafa biti zajednički kandidat za premijera, Kadri Veseli za predsjednika Skupštine i Hashim Thaçi za predsjednika Kosova, nakon isteka mandata Atifete Jahjaga.

Profesor Arsim Bajrami vjerojatno neće biti  kandidat PDK-a za predsjednika Skupštine. Očekuje se da njegovo ime bude zamjenjeno imenom potpredsjednika stranke, Kadri Veselijem.

Izvori portala “Politiko.net” ukazuju na to da sve se kreće prema onome da Kadri Veseli bude izabran za predsjednika Skupštine, a da se Arsimu Bajramiju povjeri mjesto ministra.

Inače, prema sporazumu između PDK i LDK mjesto premijera će pripasti Isi Mustafi, a mjesto predsjednika Kosova, nakon isteka mandata predsejdnice Atifete Jahjage, pripašće PDK-u, čiji će kandidat biti Hashim Thaçi.

Politiko.net je saznao da su o ovim pitanjima razgovarali do sada koalicioni partneri, a njihova finalizacija, ukoliko ne dođe do nekih izmjena, se očekuje da putem pismenog sporazuma bude potpisana od strane Hashima Thaçija i Ise Mustafe.