Najozbiljnija kršenja prava u privatnom sektoru

Radnicima na Kosovu se krše prava sa svih strana. Najozbiljnija kršenja prava se događaju u privatnom sektoru, gdje se u većini slučajeva, radnici tretiraju kao robovi.

Sve ovo je zbog teške ekonomske situacije i visokog postotka nezaposlenosti.

Tako tvrdi za KosovaPress Jusuf Azemi, predsjednik Samostalnog sindikata privatnog sektora na Kosovu.

On kaže da u 50 posto slučajeva, radnici doživljavaju okrutna kršenja prava.

On kaže da većina radnika ne uživa nikakva prava. A među brojnim kršenjima, pominje neisplaćivanja plata na vrijeme, nedavanja godišnjeg odmora, bolovanja i primanja plata ispod iznosa minimalne zarade, što je u suprotnosti sa svim zakonskim pravilima rada na Kosovu.

Azemi dodaje da u vezi sa povredama prava radnika, situacija je mnogo gora u privatnom nego u javnom sektoru, budući da javni sektor nema taj pritisak na poslu, kojeg imaju radnici u privatnoms sektoru, koji se prema njegovim riječima tretiraju kao robovi.

S druge strane, Basri Ibrahimi, šef Inspekcije rada, kaže da je tokom ove godine izrečeno 1330 opomena i 133 kazni za kompanije, zbog nepoštovanja Zakona o radu.

On kaže da se najveća kršenja čini sa ugovorima, pošto veliki broj radnika radi bez ugovora.

Tokom ove godine, dodaje on, ugovor je sklopilo 2470 radnika, koje je prije toga inspekcija zatekla da nemaju potpisane ugovore, u ukupnom broju od 29.873 radnika, koliko je inspekcija istražila.

Međutim, postoje optužbe da se njihova prava svakoga dana krše, a kosovski radnici se ustručavaju da o tome govore pred kamerama, zbog straha da ih to može skupo koštati, koštati ih gubitka posla.

Iako ukazuju da se svakodnevno suočavaju sa teškoćama i da se njihova prava ne poštuju nimalo, oni i dalje ćute, kao najbolji način kojim mogu sačuvati svoje radno mjesto koje imaju i koje ne mali broj ljudi želi dobiti, s obzirom na veliki broj nezaposlenih.