Slučajevi kojih ima na Kosovu

Kollë iz Vučitrna je podigao pet penzija svoje supruge iako je ona umrla. No ovo podizanje penzije nije daleko odmaklo. Penziona Administracija Kosova je izvršila istragu ovog slučaja i pomenutog Kolla je tužila sudu. Osnovni sud u Vučitrnu je odlučio da okrivljeni Penzinoj administraciji Kosova vrati iznos u vrijednosti od 200 eura.

Okrivljeni je priznao da je podizao penzije na ime pokojne ali je izjavio Sudu da ovaj novac ne može da vrati jer sam prima penziju od 80 eura i niko u porodici ne radi. Sud nije uzeo u obzir ovu žalbu okrivljenog Kolla i odlučio je da on mora pomenutu sumu vratiti Penzionoj administraciji, odnosno Ministarstvu rada i socijalnog staranja.

Ovakvi slučajevi zloupotrebe penzija nakon smrti korisnika ima podosta na Kosovu, ali je portal "Tribuna" uspio da osigura najmanje još dva slučaja kada su osobe podizale novac na ime preminulih članova svoje porodice.

M. Mustafa iz sela Strofc kod Vučitrna je podigao dvije isplate na ime A. Mustafe, koja je umrla. Isto je uradio i K. Ujkani, koji je podigao dvije isplate na ime A. Ujkani koja je također preminula.

I u Ministarstvu rada i socijalnog staranja priznaju da su pronašli zloupotrebe ovakve prirode.