Ambasador Holandije

Specijalni, međunarodni sud za ratne zločine na Kosovu biće smješten u Holandiji, a formiranje tog suda ne može da se očekuje prije ljeta slijedeće godine, rekao je ambasador Holandije na Kosovu Robert Bosch.

"Holandija je pozitivno odgovorila na zahtjev za formiranje tog suda što je u skladu sa njenim nastojanjima da bude svjetski centar pravosuđa, ali za realizaciju tog projekta najprije je potrebna odluka Skupštine Kosova", rekao je Bosch za RTV 21.
On je dodao da, međutim, institucionalna politička blokada na Kosovu utiče na vremenske rokove za formiranje tog suda, jer se taj sud ne može oformiti bez ustavnih promjena i skupštinske odluke.
Bosch je naglasio da je prvi korak odluka o formiranju specijalnog suda koju mora da donese Skupština Kosova, a tek poslije te odluke sklapa se sporazum sa Holandijom.
Prema njegovoj ocjeni, realizacija ovog projekta "nije baš jednostavna", a izgubljeno je dosta vremena, iako su izbori bili prije pet mjeseci i, kako je rekao, "relativno dobri" pa nije bilo razloga da se ne formiraju parlament i vlada.
Holandski ambasador je rekao i da ratifikacija odluke o osnivanju tog suda isključivo zavisi od odluke kosovskih institucija, odnosno od formiranja Skupštine.
"Tek poslije toga ćemo pregovarati o ovoj temi", rekao je Bosch.
Holandski ambasador smatra da je na Kosovu velika nezaposlenost, koja je najviše izražena kod omladine.