Sukob navijača u Istanbulu

Premijer Turske obećao da će Turska učiniti sve da se počinilac ubistva pronađe i izvede pred lice pravde.

Premijer Turske Ahmet Davutoglu pozvao je danas telefonom šefa Vlade Srbije Aleksandra Vučića i izrazio mu sućut povodom ubojstva navijača Crvene zvezde Marka Ivkovića.
Vučić je izrazio zaprepašćenje ubojstvom koje je počinjeno nad građaninom Srbije i rekao svom turskom kolegi da Srbija zahtjeva hitno pronalaženje i hapšenje ubojice te njegovo najstrože kažnjavanje.
Kako je priopćila vladina Kancelarija za saradnju sa medijima, Vučić je rekao Davutogluu da šef stručnog štaba Košarkaškog kluba Galatasaray Ergin Ataman nije dobrodošao u Srbiju nakon izjave u kojoj je ubijenog mladića, kao i sve ostale navijače Crvene Zvezde, optužio za terorizam.
Predsjednik Vlade Srbije podsjetio je kako je Srbija samo prije nekoliko tjedana dočekala trostruko brojniju skupinu navijača Bešiktaša i omogućila im punu sigurnost u Beogradu.
Davutoglu izrazio je žaljenje što je jedan mladi ljudski život ugašen i obećao je da će turske vlasti učiniti sve da se počinitelj zločina pronađe i izvede pred lice pravde.
I predsjednica Skupštine Srbije Maja Gojković najoštrije je osudila ubojstvo navijača Crvene zvezde u Istanbulu i pozvala nadležne organe u Turskoj da hitno reagiraju, pronađu i kazne počinitelje.
"Ne možemo da gradimo odnose saradnje i poverenja dok huligani u Turskoj zabijaju nož u srce čoveku, koji dolazi iz Srbije, samo zato što navija za drugi klub", navela je Gojković.
Dodala je i kako "očekuje odlučnu i što hitniju reakciju Turske, jer bi bilo nedopustivo da ovaj zločine ostane nekažnjen".

Neredi pred ulazom

Navijačko huliganstvo, koje se dogodilo u Istanbulu, odnijelo je još jedan mladi život kada je, u vrijeme košarkaške utakmice Galatasaraya i Crvene zvezde od posljedica ranjavanja hladnim oružjem preminuo navijač beogradskog kluba.
Istanbulska policija je potvrdila kako je Marko Ivković (25) zadobio ubodnu ranu u predjelu srca tokom nereda koji su se dogodili nedaleko ulaza u dvoranu Abdi Ipekci.
Uzroke nereda policija još uvijek nije razjasnila, a ranjeni mladić prebačen je u jednu od bolnica. Preminuo je unatoč velikim naporima liječnika da mu spase život.
Prema priopćenju istanbulske policije navijači Galatasaraya i Crvene zvezde sukobili su se uoči utakmice u Istanbulu, bacajući pritom kamenice i pirotehnička sredstva jedni prema drugima.
"Pripadnici policije nalazili su se između dviju navijačkih grupa i oni nisu došli u kontakt jedni s drugima. Dok su policajci udaljavali grupu navijača gostujućeg tima, navijač Crvene zvezde Marko Ivković, u zasad nerazjašnjenim okolnostima, zadobio je rane hladim oružjem od kojih je kasnije preminuo. U vezi sa spomenutim slučajem pokrenuta je istraga“, priopćila je Policijska uprava u Istanbulu.

Međusobne optužbe trenera i konzula

Generalni konzul Srbije u Istanbulu Zoran Marković upozorio je kako se radi o „terorističkom aktu turskih huligana“, potvrdivši kako je reanimacija mladića trajala pet sati.
"Umro je od obilnog krvarenja, mada su se turski lekari izuzetno borili za njegov život“, rekao je Marković.
Po njegovim riječima, radi se o tragičnom događaju, a radilo se o utakmici visokog rizika čija je „organizacija bila veoma loša“.
"Pošto je trener Galatasaraya dao izjavu da su naši navijači teroristi koji su došli da terorišu turski narod, ja kažem da je on terorista i stojim iza toga“, rekao je srpski konzul.
Trener Galatasaraya Ergin Atamana prethodno nije birao riječi kada je osuo paljbu po navijačima Zvezde, prenose srpski mediji.
"Nekoliko stotina terorista je došlo bez ikakvih ulaznica i napalo je naš narod. Euroliga mora suspendirati te ljude. Imao sam priliku vidjeti što se događalo. Imali su baklje i motke i napali su policiju. To je sramota, bio sam zabrinut za svoju sigurnost“, rekao je Ataman.

Navijači vraćeni do granice

Srpski konzul je potvrdio kako su nakon nereda ostali srpski navijači vraćeni iz Istanbula, dok će dio biti vraćen avionom.
"Oni  imaju policijsku pratnju i zahtevao sam od saobraćajne policije da prođu bez zadržavanja i zaustavljanja i da na graničnom prelazu pređu uz minimum potrebne procedure“, rekao je Marković.
Sukob navijača Galatasaraya i Crvene zvezde zaustavili su pripadnici turske policije, koji su potom grupu od 400-ak navijača tima iz Beograda udaljili od dvorane Abdi Ipekci gdje je igrana košarkaška utakmica Eurolige između ta dva tima.
Ranije je domaći klub na zahtjev gostiju da im se odobri 50 ulaznica za navijače, odobrio 70 ulaznica, ali je tokom dana zatraženo još 200 karata, na šta je Galatarasay odgovorio negativno jer nisu poduzete mjere sigurnosti za taj broj navijača.
Iako nije bilo dovoljno ulaznica, ispred dvorane se okupilo 400-ak navijača predstavnika Srbije, javila je Anadolija.