Više bi vjerovali Euleksu, kada bi Euleks bio iskreniji

Bivša tužiteljka Euleksa Maria Bamieh poručila je šefu te međunarodne institucije Gabrielu Meucciju da svojim izjavama obmanjuje kosovsku javnost, piše danas prištinski dnevnik "Koha ditote".

"Vi ste još jednom u saopštenju za medije obmanuli narod Kosova. Oni bi više vjerovali Euleksu, kada bi Euleks bio iskreniji prema njima", navodi u reagovanju bivša tuziteljka Bamieh.

Ona je ukazala da se "ne vodi istraga protiv Jaroslave Novotne, ili Jonatana Ratela i da oni nisu suspendovani".

"Do ovog trenutka protiv njih se ne vodi nikakva istraga", precizirala je Bamieh.

Ona u reagovanju navodi da je Euleks tek godinu dana nakon njenih prijava počeo sa pripremama zakonskih odredbi za borbu protiv korupcije.

"Vi čak nemate ni zakonske odredbe da zaštitite osobe koje prijavljuju korupciju. Vi imate zadatak da štitite vaše saradnike. Bila je jedna specijalna jedinica koja je počela sa radom godinu dana nakon što sam ukazala na korupciju. Molim Vas, recite Kosovu zašto je istraga počela godinu dana kasnije", navodi Bamieh.

Prema njenim navodima, ona je 2012. ukazala na korupciju i te godine "uopšte nisu kontrolisani kompjuteri Francheska Florija i Jaroslave Novotne".

Suspendovana tuziteljka je navela i da "niko nije kontrolisao njihove telefone i dnevnike. Istraga protiv Floria počela je tek nakon mog i policijskog pritiska".

"Postavite pitanje zašto je Jonatan Ratel blokirao sve slučajeve u kojima je bio uključen SHIK (obavještajna služba). Zašto je kolega koji je radio na slučaju ''DUH'' pobjegao sa Kosova", pita Bamieh šefa Eulexa.

Ona je poručila šefu Euleksa, da bude iskren i da ne krije ništa pred kosovskom javnosću, jer će sve tajne biti otkrivene.