Među osumnjičenima osobe na različitim nivoima vlasti

Šef antikorupcijske agencije Kosova kaže da je 1.300 zvaničnika osumnjičeno za različite oblike korupcije.

Direktor kosovske Agencije za borbu protiv korupcije, Hasan Preteni, izjavio da je 1.300 zvaničnika osumnjičeno za različite slučajeve korupcije, javlja agencija MIA.

„Ovi zvaničnici uključuju ljude na različitim nivoima vlasti. Po zakonu nemamo dozvolu objavljivati njihova imena'', rekao je Preteni.

Dodao je da se agencija trenutno ne suočava sa političkim pritiscima te da će nastaviti s radom na smanjenju korupcije u zemlji.

Istraga o EULEX-u

Kosovo, u kojem se uspostavlja nova vlast nakon petomjesečne političke krize, uzdrmano je i međunarodnim korupcijskim skandalom.

Evropski Ombudsman Emily O'Reilly istražuje da li su Služba za vanjske poslove EU-a (EEAS) i misija Evropske unije za vladavinu prava na Kosovu (EULEX) preduzeli sve potrebne mjere da bi istražili sumnje o korupciji i drugim nepravilnostima u Misiji Evropske unije na Kosovu.

U dokumentu od 14. novembra, u koji je prištinski list Koha ditore imao uvid, O'Reilly obavještava šefa operacija u EEAS-u Patricka Childa da je odlučila da realizuje svoju istragu nakon sumnji koje je izrekla tužiteljica EULEX-a  Marie Bamieh u vezi sa korupcijom i uzimanjem mita nekoliko zvaničnika EULEX-a.

O'Reilly navodi da je obaviještena da su o tome EEAS i EULEX počeli zajedničku istragu 2013 godine.