PDK i LDK podjednak broj ministarskih mjesta

Lideri PDk Hashim Thaçi i LDK Isa Mustafa su se dogovorili da Mustafa bude na čelu koalicione vlade, a predsjednik Skupštine iz redova PDK, prenijeli su mediji.

Dvije stranke će imati podjednak broj ministarskih mjesta u vladi.

Konstitutivna sjednica Skupštine Kosova biće održana vrlo brzo, najavila je predsjedavajuća kosovskog parlamenta Flora Brovina, koja je, kako prenosi Kohavizion, rekla da je već dala nalog skupštinskom sekretarijatu da počnu pripreme za organizaciju sjednice.

Ta sjednica će, kako se navodi, najverovatnije biti sazvana u petak 21. novembra i na njoj se očekuje da bude izabran predsjednik parlamenta.

Kako javljaju mediji, Thaçi namjerava da sačeka sredinu 2016. godine da bi se kandidovao na izborima za predsjednika Kosova, nakon što se okonča mandat sadašnje predsjednice Atifete Jahjage.

Thaçi i Mustafa su dogovor o formiranju vlade postigli na satanku održanom u kabinetu predsjednice Atifete Jahjage, gdje je bila prisutna i američka ambasadorka Tracey Ann Jacobson.

Stranke koje su dosad sa LDKK činile postizborni koalicioni blok, izrazile su razočaranje zbog odluke Mustafe da vladu formira sa Thaçijem.

U saopštenju Alijanse za Budućnost Kosova (ABK) Ramusha Haradinaja kaže se da im je žao što je narod čekao ovoliko mjeseci i dodaje da će AAK sačuvati svoj subjektivitet i nastaviti borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Inicijativa za Kosovo Fatmira Limaja je u saopštenju samo kratko ocijenila da je to "izdaja Ise Mustafe".

Inače, Kosovo je još od 8. juna, kada su održani parlamentarni izbori, bez Skupštine i vlade.

Na tim izborima je Thaçijeva PDK osvojila najviše glasova i obezbjedila 37 poslanika u Skupštini Kosova koja broji 120 članova.

Već 9. juna su Mustafin LDK, Haradinajeva AAK i Limajeva Inicijativa za Kosovo, formirale postizbornu koaliciju, kojoj se kasnije pridružio i Pokret Samoopredjeljenje Albina Kurtija.

Četiri stranke koje su ušle u taj koalicioni blok, koji se u medijima nazivao VLAN, imaju ukupno 63 poslanika, što im je bilo dovoljno da formiraju vladu.

To nije bilo učinjeno, pošto je Ustavni sud poništio izbor Ise Mustafe 17. juna za predsjednika Skupštine, i cio proces konstituisanja parlamenta vratio na početak, čime je Kosovo ušlo u institucionalnu krizu.

Lideri koalicije VLAN su proteklih mjeseci više puta izjavljivali da neće sklapati nikakve saveze sa Thaçijem, koga su optuživali za diktaturu i korupciju.

Što se tiče poslanika Srpske liste i drugih manjinskih stranaka, oni su od završetka izbora izjavljivali da će podržati onu stranu koja obezbjedi većinu u Skupštini.