Međunarodna pravna misija na udaru

Jedan neimenovani zvaničnik Evropske unije tvrdi da je priča o korupciji u EULEX-u već prevazišla Kosovo, te da je postala tema u vrhu Unije, a poslanica Zelenih u Evropskom parlamentu Ulrike Lunaček zatražila je nezavisnu istragu o aferi u vrhu međunarodne pravne misije.

U Evropskoj komisiji kažu da istražuju navode o korupciji, a iz Prištine u međuvremenu stižu nove optužbe.

Afera u vezi korupcije u EULEX-u duboko je uzdrmala ne samo tu misiju, već i Službu za spoljne poslove kojom je do danas rukovodila Catherine Ashton, a koju od sutra preuzima Federika Mogerini, rekao je za Tanjug visoki evropski funkcioner koji je tražio da ostane anoniman.

"Ova priča je daleko prevazišla okvire Kosova i o njoj se raspravlja u samom vrhu EU", izjavio je taj zvaničnik.

Lunaček je u međuvremenu izjavila da istragu o navodima iz prištinskog lista "Koha ditore" o podmićivanju sudija treba da povede „spoljno i nezavisno telo“ kako bi se osujetio svaki pokušaj zataškavanja..

"Tvrdnje tužiteljke Maria Bamieh bacaju mračnu sjenku na ugled EULEX-a i dovodi u pitanje cjelokupnu spoljnu i bezbjednosnu politiku Unije“, izjavila je Lunaček, koja je zatražila posebno objašnjenje o suspenziji tužiteljke Bamieh.

Ona je rekla da je pokrenula procedure da se nova visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federika Mogerini i šef Euleksa Gabrijele Meuci pozovu pred Parlament da podnesu izvještaj o aferi.

Portparolka visoke predstavnice Evropske unije za spoljnu politiku i bezbjednost Maja Kocijančič izjavila je danas da Evropska komisija (EK) istražuje navode o korupciji u EULEX-u, ali je odbacila optužbe da su pripadnici pravosudne misije maltretirali novinare.

"Veoma ozbiljno uzimamo navode o korupciji", rekla je Kocijančič novinarima i dodala da je šef Kancelarije za civilno planiranje i odgovornost vladanja (unutrašnje kontrole EK) danas otputovao u Prištinu, a da visoka predstavnica trenutno razmatra i dalje korake.

Ona je demantovala da su članovi misije pretili novinaru prištinskog lista “Koha Ditore” koji je objavio seriju tekstova o korupciji u vrhu EULEX-a da će ga krivično goniti ako ne obustavi feljton.

"Mi ne vršimo pritisak na novinare", rekla je Kocijančič, uz tvrdnju da se razgovor funkcionera EULEX-a sa novinarom odvijao "u dobroj veri, bez prijetnji".

Portparolka nije htjela da komentariše zahtev poslanice Zelenih i potpredsednice Evropskog parlamenta Ulrike Lunaček da se formira nezavisno tijelo za istragu o navodima "Kohe Ditore" i suspendovane tužiteljke EULEX-a Marie Bamieh.

"Ako Spoljnopolitički komitet parlamenta stavi to pitanje na dnevni red, mi ćemo se, naravno, odazvati pozivu na razgovor", rekla je Kocijančič.

Prema dokumentovanim navodima "Kohe" i izjavama tužiteljke Bamieh, predsednik Euleksovog suda Francjesko Flori je primio više od 300.000 eura da bi oslobodio optužene za teška krivična djela, a vrh EULEX-a je sprečio da se o tome povede istraga i suspendovao tužiteljku koja je na njoj insistirala.

Italijanski sudija poriče optužbe, dok u EULEX-u tvrde da Bamieh nije suspendovana po kazni.