Proračun veći za 8,1 posto

Nacrt zakona je proslijeđen Skupštini, koja još nije konstituirana, pa se ne zna kada bi budžet mogao biti usvojen.

Vlada Kosova je u petak usvojila Nacrt zakona o budžetu Kosova za 2015. godinu, koji će iznositi milijardu i 576 miliona eura.
Taj nacrt zakona je Vlada proslijedila Skupštini, koja još nije konstituirana, pa se ne zna kada bi mogao biti usvojen.
Vršitelj dužnosti premijera Hashim Thaçi je nakon sjednice Vlade u Prištini kazao da će proračun za 2015. godinu biti najveći do sada i da će osigurati ekonomski rast od 4,1 posto, javlja Anadolija.
Ministar financija Kosova Besim Beqaj je rekao kako je proračun za 2015. godinu veći za 8,1 posto u odnosu na prošlogodišnji.
Dodao je kako će se tim proračunom realizirati predviđene kapitalne investicije, kao što je izgradnja autoceste Priština - Hani Elezi (Skoplje) te povećanje plaća od 25 posto i kompenzacije veteranima rata i bivšim političkim zatvorenicima.

Politički zastoj

Nastavak konstitutivne sjednice Skupštine Kosova najavljen za početak listopada odgođen je tada na neodređeno vrijeme.
Odluka je donesena s ciljem uspostave prostora za prevazilaženje političke i institucionalne krize te gotovo četiri mjeseca nakon općih izbora nema pomaka po tim pitanjima.
Nakon objave rezultata prijevremenih parlamentarnih izbora, slavile su gotovo sve kosovske stranke.
Pristalice Demokratske partije Kosova, koju predvodi Thaci, proglasile su i proslavile pobjedu, ali pobjednicima su se proglasile i oporbene stranke.
Do tada oporbenjaci su dogovorili koaliciju i osigurali većinu u Skupštini za formiranje vlade i izbor predsjednika Skupštine.
Ali, nakon odluke Ustavnog suda Kosova da PDK, stranka s najviše osvojenih glasova, predloži kandidata za skupštinskog predsjednika, pri čemu nije osigurana zastupnička većina, došlo je do zastoja procesa.