Kosovo neće ostati taoc političke krize

Ukoliko se lideri političkih partija konačno ne dogovore o formiranju kosovskih institucija, definitivno ćemo razmatrati opciju održavanja novih izbora.

To je rekla kosovska predsjednica Atifete Jahjaga u intervjuu za dnevnik ''Tribuna'', dodavši da Kosovo neće ostati taoc političke krize.

''Izbori jesu posljednja opcija, ali Kosovo ne može ostati zarobljeno u nesporazumima i interesima lidera političkih subjekata'', istakla je Jahjaga, naglasivši da, ipak, neće da određuje nikakve rokove.

Svi rokovi su, prema njenom mišljenju, već sada određeni na osnovu budžetskih potreba i zakonski određenih vremenskih rokova potrebnih za organizaciju izbora, navela je Jahjaga.

Govoreći o odnosima sa Srbijom, predsjednica Jahjaga je rekla da je podržala dijalog kao jedinu mogućnost da se riješe sva otvorena pitanja i da se normalizuju odnosi.

Kad je riječ o rokovima, Jahjaga je rekla da želi da se dijalog nastavi kao i do sada, ali da dijalog mora biti uokviren rokovima.

Prema njenom mišljenju, što se tiče sprovođenja Briselskog sporazuma, u nekoliko pitanja bilo je političke volje, posebeno učešćem Srba na izborima u četiri opštine na sjeveru Kosova.

Međutim, u nekoliko tačaka se ne vidi napredak koji je očekivala.

Na pitanje da li je zadovoljna angažovanjem u borbi protiv terorizma, Jahjaga je rekla da je, nažalost, i Kosovo ugroženo ideološkim radikalizmom, i da je to dugoročna opasnost za nacionalnu bezbjednost.

''Nastavićemo borbu protiv terorizma, jer Kosovo je i ranije preduzelo mjere da spriječi terorističke aktove koji izazivaju bezbjednost građana Kosova", zaključila je Jahjaga.