Šef misije EULEX Gabriele Meucci

Evropska policijska misija negira tvrdnje novinara Kohe Ditore da je vršio pritisak na njega kako bi prestao izvještavati o korupciji.

Misija EULEX na Kosovu je demantovala navode o prijetnjama novinarima.
Šef EULEX-a je odbacio navode da su zvaničnici misije prijetili jednom kosovskom novinaru koji je objavio informacije vezano za korupciju u toj misiji.
"Navodi koje je iznijela suspendovana tužiteljica razmatrani su u potpunosti od 2013. Ovi navodi sadrže nekoliko imena, ali pošto se radi o krivičnoj istrazi, ja ne želim da komentarišem dokle smo stigli sa istragom. Ipak, kako bi potvrdio ozbiljnost sa kojom je tretiran ovaj slučaj mogu da kažem da je Evropska unija prihvatila da djelomično ukine imunitet jednoj osobi kako bi omogućila istrazi da napreduje", rekao je šef misije EULEX Gabriele Meucci.
"Također, apsolutno nije tačno da je osoblje EULEX-a prijetilo novinaru. Sugerisati drugačije je jednostavno netačno", kazao je.
Ali, sa tim izjavama se nije složio i Vehbi Kajtazi, novinar lista Koha Ditore, koji se nakon konferencije obratio medijima.
"Pritisak koji su na mene vršili zvaničnici EULEX-a nisam nikad ranije doživio. Pritisak je direktna ucjena meni kako bi me spriječili da izvještavam o ovom skandalu koji je sada izašao na vidjelo", rekao je Kajtazi.

Navodi o korupciji 

EULEX je najveća i najskuplja misija Evropske unije i ova afera je izazvala brojne reakcije.
Nakon odluke o suspenziji  tužiteljice Marie Bamieh, ona je izjavila da će objaviti i druge informacije o misiji Evropske unije na Kosovu koje će izazvati potres u Evropskoj uniji, javlja iz Prištine reporter Al Jazeere Avni Ahmetaj.
"Optužbe koje je iznela tužiteljica EULEX-a Marie Bamieh se vežu uz najmanje jedan slučaj. Reč je o međunarodnom sudiji iz ove misije koji je navodno bio umešan u jednu koruptivnu aferu. Bamieh je izjavila da je slučaj prijavila nadležnim organima, ali da nije pokrenuta istraga i pored toga što je iznela konkretne dokaze, kao što su telefonska prisluškivanja koja pokazuju vezu zvaničnika ove misije sa osobama koje su, po njenim tvrdnjama, posrednici između sudije EULEX-a i osumnjičenih za teška krivična dela. Sudije EULEX-a su odbacile sve ove optužbe koje je iznela Bamieh", javio je Ahmetaj.