Odložen izbor podpredsjednika SO Prizren

Na današnjoj redovnoj sjednici Skupštine opštine Prizren jedna od tačaka dnevnog reda trebala biti i izbor potpredsjednika opštine iz redova manjinskih zajednica.

Na zahtjev dr Oruča Karadolamija, odbornika iz redova Nove demokratske stranke, tačka 9 – Izbor potpredsjednika opštine Prizren iz redova manjinskih zajednica je izbačena iz dnevnog reda sjednice.
Karadolami je u obraćanju iznio da bi izbor potpredsjednika bio suprotan zakonu o lokalnoj samoupravi jer su prihvaćene aplikacije kandidata iz tri partije.
“Mislim da je prekršen zakon o lokalnoj samoupravi samim primanjem aplikacija od tri partije iz redova manjinskih zajednica. Svi znamo da je Ministarstvo za lokalnu samoupravo dalo prijedlog, tj. administrativno uputstvo za imenovanje potpredsjednika iz redova manjinskih zajednica. Po tom uputstvu ovo mjesto pripada bošnjačkoj zajednici. Prema tome, za imenovanje potpredsjednika smatram da se u obrzir treba uzeti samo bošnjačka zajednica. Unutar naše zajednice, na posljednjim lokalnim izborima pobijedila je Nova demokratska stranka, te smatram da bi ona trebala biti zadužena da imenuje potpredsjednika opštine“, rekao je Karadolami te pozvao bošnjačke odbornike u Skupštini opštini Prizren, koji predstavljaju Koaliciju Vakat i CDU da se pridruže Novoj demokratskoj stranki u procesu glasanja, jer je ta pozicija od opšteg nacionalnog interesa.
Odbornik ispred Koalicije Vakat Muso Salihi je takođe bio protiv glasanja za potpredsjednika opštine.
“I mi iz Koalicije Vakat smo istog mišljenja, da odlučivanje o ovoj tački ne može biti danas. Nismo spremni, a i procedura je takva da bih vas kao predsjedavajućeg molim da ne kršite tu proceduru. Zakon je izričit u tome da potpredsjednika opštine daje zajednica koja je po broju najveća, to stoji u administrativnom uputstvu. Način glasanja je jasan i mišljenja sam da za ovu tačku ovog puta nismo spremni, jer nismo našli međusobnu saglasnost, zato predlažem da se ta tačka odloži za drugi put“, rekao je Salihi.