Ostaje kandidat za premijera

Lider Alijanse za budućnost Kosova (AAK) i kandidat za premijera opozicionog bloka Ramush Haradinaj izjavio je danas da nema promjene sporazuma između tih stranaka, tako da ostaje kandidat za premijera.

 - Nije zatraženo od mene da se odreknem položaja premijera i tako se nešto neće dogoditi - izjavio je Haradinaj nakon današnjeg sastanka sa ostalim liderima postizbornog bloka.
 
Mediji su danas pisali o mogućnosti promjene sporazuma prema kome bi kandidat za premijera tog bloka bio lider Demokratskog saveza Kosova (LDK) Isa Mustafa, koji bi na toj funkciji ostao dvije godine, odnosno do isteka mandata predsjednici Kosova Atifete Jahjaga.
 
Tada bi Mustafa postao predsjednik Kosova, a druge dvije godine mandata premijer bi bio Haradinaj.
 
Lideri opozicionog bloka su na današnjem sastanku odlučili da od predsjedavajuće konstitutivne sjednice Skupštine Kosova Flore Brovine zatraže sazivanje nastavka konstitutivne sjednice, na kojoj bi poslanici raspravljali o pronalaženju rješenja za izlazak iz sadašnje institucionalne blokade.
 
Brovina je juče ponovila da neće sazvati nastavak sjednice bez postizanja dogovora vladajuće Demokratske partije Kosova (PDKK) i opozicionog bloka o predsjedniku parlamenta.
 
Kosovo ulazi u peti mjesec institucionalne krize koja je izazvana nemogućnošću izbora predsjednika Skupštine Kosova, kojeg prema odluci Ustavnog suda treba da predloži pobjednička PDK.
 
U dva navrata poslanici Skupštine Kosova su glasali za prijedloge kandidata za predsjednika parlamenta od strane PDK-a, ali u oba slučaja predloženi kandidati  nisu dobili potreban 61 glas kako bi bili izabrani.