Kasandra je imala težak život. Prvih 10 godina živjela je u malom kavezu u restoranu u blizini Suve Reke na Kosovu. I danas joj je teško da se prilagodi na prostrani kavez unutar Azila za medvede, koji je organizacija "Četiri šape" iz Austrije prije godinu i po dana otvorila 20 kilometara od Prištine kod jezera Badovac.

Ideja o azilu rodila se još 2011. godine kada su vojnici mirovnih snaga videli upravo nju, kako se izgladnjela i izmučena muči u malom kavezu u restoranu u selu Dulje, koje se nalazi oko 10 kilometara od Suve Reke. Napravili su njene fotografije, koje su se potom pojavile u austrijskim medijima i izazvale opšti bijes. Ona je bila u očajnom stanju.

- Trenutno imamo 13 medveda i pristižu nam još tri mladunčeta. O njima danonoćno brinu zaposleni, a finansiramo se iz organizacije "Četiri šape", koja je osnovana u Austriji 1988. godine. Ova organizacija se zalaže za prava životinja širom Evrope, u Južnoj Africi i Sjedinjenim Američkim Državama, i lobira za promjene zakona za dobrobit životinja - priča Albana, koja je ekolog i koja je prije dva mjeseca došla da radi sa medvedima.

Azil se prostire na 15,6 hektara parcele i iako su kavezi prostraniji nego u većini zooloških vrtova u regionu, uskoro će svaki biti znatno proširen. Svaki medved ima svoju priču, a neki od njih su pretrpeli i fizičke povrede.

- Obično su ih vlasnici lokala uzimali kao male, a skoro svi su bili smješteni u premalim kavezima i na taj način mučeni. Neki su ovde dolazili i izgladnjeli, a služili su kao zabava za goste, koji su mogli da ih gledaju i hrane. na ovaj način se privlačila klijentela - priča Albana, napominjući da je tako jedan medved gotovo izgubio vid.

Neobični azil, sa još neobičnijim stanarima otvoren je za posjetioce potpuno besplatno, a životinjama je unutar kaveza obezbjeđene i “igračke” kako im ne bi bilo dosadno. Pored svakog kaveza na pločici je ispisana tužna priča svakog medveda, koja većinu ljubitelja natjera na suze.
 
- Za sada su posjete besplatne i bitno je da ljudi sve ovo vide. Vjerujemo da još uvijek postoje medvedi koji su zatvoreni na ovako okrutan način i kojima je neophodna naša pomoć - priča Albana, kojoj je u pomoć pristigao volonter iz Amerike Brendon Kasner, koji obučava čuvare za rad sa ovom vrstom.